Завантаження ...
banner
banner

Нові ракети для терору України: ООН продовжує мовчати

Нові ракети для терору України: ООН продовжує мовчати фото

У жовтні спливає термін дії резолюції Ради безпеки ООН, яка забороняє Ірану експортувати ракети з дальністю дії від 300 кілометрів та обмежує закупівлі ракетних технологій.

Після 18 жовтня Іран матиме право продавати ракети та пов'язані з ними технології без міжнародного контролю. Враховуючи і так активну співпрацю кремлівського та тегеранського режимів у постачанні озброєнь, Москва та Тегеран можуть цілком легально укласти угоду про продаж безпілотників та ракет після того, як закінчиться термін ембарго на експорт.

Це означає, що напередодні можливих масових обстрілів у зимовий період Росія отримує джерело для поповнення своїх збіднілих запасів ракет і набагато більше можливостей для терору українських міст.

OBOZREVATEL розбирався, які ракети Іран може передати Росії і які загрози такий розвиток подій принесе Україні.

Заборони дуже скоро не буде

Як відомо, відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН 2231, ухваленої в 2015 році в рамках "ядерної угоди", країнам не дозволялося передавати або отримувати від Ірану балістичні ракети та безпілотники з дальністю понад 300 кілометрів і корисним навантаженням понад 500 кілограмів. 18 жовтня 2023 року). Через кілька днів ці обмеження будуть зняті, що дає зелене світло Тегерану для постачання.

Те, що Іран планує відправити ракети до Росії для війни в Україні, американські спецслужби повідомляли ще рік тому. У жовтні-листопаді 2022 року військова промисловість Ірану готувала першу партію ракет "Фатех-110" та "Зольфагар", двох відомих іранських балістичних ракет малої дальності, здатних вражати цілі на відстані 300 та 700 кілометрів відповідно.

Однак тоді про передачу такого озброєння не вдалося домовитися через те, що у самого Ірану, схоже, цих ракет було не так уже й багато. Тегеран обмежився постачанням безпілотних літальних апаратів для Росії, зокрема Mohajer-6 і більше Shahed-136. Хоча офіційно навіть цей факт Іран завжди заперечував. Так, міністр закордонних справ Хосейн Амірабдоллахіан заявив, що Ісламська Республіка Іран не надавала і не надаватиме жодної зброї для використання у війні в Україні.

Вже цього року Іран надав Росії технології будівництва заводу з виробництва безпілотників, таким чином допомагаючи Кремлю налагодити постійні поставки зброї для війни в Україні. Завод будується в особливій російській економічній зоні Алабуга, розташованій у Татарстані, і може запрацювати вже на початку 2024 року.

Співпраця між Росією та Іраном у постачанні озброєнь перебуває на досить високому рівні і зараз. Наприклад, у вересні російськими окупантами було встановлено абсолютний рекорд із застосування Shahed-136 – 521 по території України. Раніше рекорд був відзначений у травні 2023 року, коли росіяни застосували 413 дронів-камікадзе. Це говорить про те, що постачання безпілотників проводяться в дуже активному режимі, що дозволяє росіянам не економити їх.

Перехід від постачання безпілотників до ракет класу "земля-земля" може дати росіянам набагато більше можливостей для обстрілів України.

Шойгу їздив домовлятися?

Напередодні зняття заборон на постачання озброєнь, міністр оборони країни-агресора Сергій Шойгу відвідав Іран і під час візиту побував на виставці зброї аерокосмічних сил Корпусу вартових ісламської революції (КСІР) Ірану. Це сталося 20 вересня.

У РФ відзвітували, що Шойгу показали: іранські ракетні комплекси, безпілотні літальні апарати, у тому числі нові балістичні ракети великої та середньої дальності. Серед них була крилата ракета з передбачуваною дальністю до 1500 км.

За підсумками переговорів Шойгу заявив, що діалог розвивається "особливо інтенсивно", а відносини двох країн мають вийти на "новий рівень".

За словами представника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрія Юсова, російський міністр прибув із візитом до Ірану, щоб просити про допомогу. На даний момент у Росії не вистачає потужностей та запасів для продовження масштабних бойових дій.

Те, що Росія, очевидно, цікавиться іранськими ракетами, говорить не стільки про їхню особливу якість, скільки про їхню наявність. Це стосується і ракет меншої дальності, і оперативно-тактичних.

У РФ виробництво ракет меншої дальності було обмежено договором, який діяв із 1988 по 2019 рік. Росія, як і США, не могли випробовувати та розміщувати балістичні та крилаті ракети наземного базування меншої та середньої (1000 до 5500 км) дальності. Договір не забороняв такі ракети проектувати, але в жодному разі великого їх арсеналу перед війною Росія створити не змогла.

Іранські ракети будуть непростою ціллю для ППО

"Загроза від іранських ракет є. Вони розроблялися на основі радянських ракет та покращували свої характеристики за рахунок російських технологій, – каже військово-політичний експерт групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко. – Вони будуть доволі непростою ціллю для нашої ППО. Так, Fateh-110 має дальність польоту до 300 км та бойову частину масою до 600 кг. Вона була розроблена на основі некерованої ракети Zelzal-2, яка у свою чергу була створена на базі Zelzal-1. Відмінною особливістю цих ракет було здійснення їхнього пуску під нахилом.

Zolfaghar, що є продовженням розвитку Fateh-110 з різними характеристиками. Наприклад, ця ракета, ухвалена на озброєння у 2017 році, має дальність до 700 км. Реальну чи ні, складно сказати, але збільшення вдвічі дуже показове, що говорить про якесь стороннє втручання, допомогу ракетній програмі. Крім того, дана ракета отримала систему наведення не лише інерційну, а й GPS.

Головною ж проблемою Zolfaghar для наших ППО є те, що ця ракета має бойову частину масою 579 кг, яка відокремлюється при заході на ціль, що ускладнює її виявлення, відстеження та знищення. Наприклад, цільнокорпусні ракети ОТРК "Іскандер" у цьому плані простіше перехоплювати. Власне, іранські ракети – щось середнє між ТРК "Точка-У" та ОТРК "Іскандер", зі своєю специфікою", – наголошує Олександр Коваленко.

На думку військового експерта, розробка алгоритмів протидії нашими ППО проти них вимагатиме часу, але було б набагато краще, якби наші партнери поспішили надати Україні більше ЗРК, здатні ефективно боротися з балістичними цілями, а саме – Patriot та SAMP/T.

"У даному випадку, щоб себе повністю заспокоїти щодо іранських ракет, нам треба забезпечити себе комплексами ППО, які ефективно їх перехоплюватимуть. Однак останнім часом, на жаль, у цьому питанні передачі нових комплексів наші партнери та союзники не сильно просунулися вперед. При цьому вже зрозуміло, що ці ракети росіяни будуть використовувати виключно для терору населення. У зоні бойових дій вони нічого не змінять.

Сьогодні Іран передає РФ не лише БпЛА

За інформацією Олександра Коваленка, якийсь час тому в зоні бойових дій у російських солдатів почали з'являтися іранські каски NIJ II і Rouin-3. У квітні 2023 року з'явилося перше документальне підтвердження застосування російськими військами іранських ПТРК "Dehlaviyeh", які є копією ПТРК "Корнет". Ці постачання підтверджували інформацію, що з'явилася раніше про те, що у російських військ виникає дефіцит з протитанковими засобами.

Також протягом цього року регулярно з'являлися свідоцтва про відправку Росії іранських снарядів для ствольної артилерії, зокрема, 152-мм для Д-20 і 122-мм для Д-30, а також 122-мм реактивних снарядів.

Ізраїль підтверджує, побоюється і, схоже, діятиме

Іран має намір продати Росії ракети малої та великої дальності на додаток до БПЛА, які вже використовуються окупантами у повномасштабній війні проти України. У той же час низка поставок зброї між Тегераном і Москвою була зірвана.

Про це заявив директор ізраїльської розвідувальної служби "Моссад" Давид Барнеа під час свого виступу на щорічній конференції Інституту контртерористичної політики при Університеті Рейхмана у Герцлії (Ізраїль).

Барнеа не вдавався у подробиці у тому, які саме угоди між країнами не були реалізовані. "У мене таке відчуття, що скоро буде зірвано ще більше угод", – зазначив голова "Моссаду".

Росія також планує передати Ірану озброєння. Барнеа заявив, що Ізраїль стурбований цим.

"Ми побоюємося, що росіяни натомість передадуть іранцям те, чого їм не вистачає, сучасна зброя, яка безумовно поставить під загрозу наш світ і, можливо, навіть наше існування тут", – сказав керівник ізраїльського розвідувального відомства.

Обмін військовими технологіями підтверджує Олександр Коваленко. За його словами, Росія вже передала Ірану технології, які дозволили вдосконалити той самий "Shahed" 136. Також Кремль пішов на підписання договору на постачання Ірану винищувачів СУ-35. Ці машини ще не поставлені Тегерану, але схоже скоро прибудуть. Що вже точно отримав Іран, так це ЯК-130, російський навчально-бойовий літак, можлива також передача зенітно-ракетного комплексу С-400.

Наразі Іран активно торгується з Росією, що саме він отримає за свої ракети. Схоже від цього і залежатиме як кількість переданих ракет, так і час поставок.


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: