Завантаження ...
banner
banner

Ціни на квартири перерахували: яка ситуація нині

Ціни на квартири перерахували: яка ситуація нині фото

В Україні значно змінилась ситуація на ринку нерухомості. Вартість житла в доларовому еквіваленті фактично повернулась до рівня 2021-го. Водночас у гривні квартири різко подорожчали і ціни вже навряд повернуться до минулих рівнів. За кілька тижнів також помітно зросли ціни і на оренду житла. Про те, скільки коштує квартира і як можуть змінитись ціни найближчим часом, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Ціни на квартири злетіли майже по всій країні

 

У 2023-му порівняно з 2022-м ринок нерухомості відновився. Наприклад, у жовтні 2021-го середня вартість однокімнатної квартири в Києві становила 67 тис. доларів, а станом на зараз – 65,5 тис. доларів (дані lun). Щоправда, середня вартість квартир на ринку значно відрізняється від вартості тих квартир, які вдалось продати. Тобто власники традиційно хочуть за своє житло значно більше, ніж у результаті отримають. Якщо ж враховувати вартість тільки тих квартир, які продали, однокімнатна квартира коштує 56,5 тис. доларів.

Водночас, за даними іншого великого порталу нерухомості dim.ria, в середньому однокімнатна квартира в Києві коштує 86,6 тис. доларів. "Середня ціна по Києву вам нічого не дасть. Середня ціна на однокімнатну вам не покаже, за яку ціну ви можете купити квартиру десь у не найновішому ЖК десь в Святошинському районі, чи тим паче Деснянському, не покаже також, скільки коштує квартира в центрі. Тобто якщо ви дізнаєтесь середню вартість між центром та віддаленим районом, ви отримаєте суму, якої вам буде забагато для купівлі житла не в центрі і замало для того, щоб купити житло в центрі", – розповідає OBOZREVATEL київський рієлтор Максим.

За його словам, значно корисніше оцінювати вартість нерухомості в конкретному сегменті ринку. За рік, згідно з даними dim.ria, в Києві квартири подорожчали на 9%. Найбільше зростання ціни відбулось у Закарпатській області. Всього за один рік ціни тут злетіли на 37,8% – до 51,2 тис. доларів за однокімнатне житло. Водночас у Київській області (без столиці) в середньому квартира коштує 42,9 тис. доларів, а у Львівській – 61,6 тис. доларів.

Вартість нерухомості зросла по всій країні, крім Херсонської області (дані також не враховували в тимчасово окупованих регіонах). У Херсонській області за рік вартість однокімнатної квартири знизилась на 25%, до 24,5 тис. доларів. Значно зросла вартість житла в гривневому еквіваленті.

Так, у жовтні 2021-го однокімнатна квартира в гривні в середньому коштувала 1,7 млн грн. Станом на зараз за таку ж квартиру в гривні доведеться заплатити вже 2,48 млн грн (хоча в доларовому еквіваленті ціна і знизилась).

Як змінилась вартість оренди житла

 

Традиційно в Україні восени зростає попит на житло у великих містах. Починається активний бізнес-сезон, українці повертаються в міста через початок навчального року в дітей, також приїжджають студенти. Президент Асоціації спеціалістів нерухомості (АСНУ) Юрій Піта прогнозує: ціни восени можуть зрости приблизно на 10%.

Такая тенденція вже реалізувалась. Ще одна проблема: стало значно важче знайти житло. Якщо ще в травні орендарям можна було обирати квартиру серед кількох варіантів, то зараз обирати можуть вже власники житла. Напередодні опалювального сезону і через загрозу атакою РФ об'єктів енергетичної інфраструктури важче здати в оренду квартиру, яка знаходиться вище 5-го поверху.

"Квартири на останніх поверхах, будинки без газу, житло, яке розташоване біля енергетичних об'єктів, звісно, важче здати в оренду. В мене не було таких клієнтів, але були клієнти, які питали, чи немає поряд військових об'єктів, ТЕЦ", – каже рієлтор Максим.

Знайти однокімнатну квартиру недалеко від станції метро з косметичним ремонтом у столиці можна в середньому за 10 тис. грн. Водночас у Львові середня вартість оренди однокімнатної квартири сягає 18 тис. грн. Потік переселенців значно зменшився, проте через активні ракетні атаки охочих орендувати житло у Львові більше, ніж у столиці.

До кінця року, ймовірно, вартість оренди значно змінюватись не буде. Звісно, ситуацію може кардинально змінити ситуація на фронті. Існують не тільки "погані" сценарії (повторення масових відключень світла, більш активні ракетні атаки з боку РФ, активізація воєнних дій на нових напрямках і т.д), але і позитивні. Наприклад, закінчення війни сприятиме поверненню щонайменше частини біженців, поверненню мешканців столиці з інших регіонів України. Це також призведе і до зростання попиту на житло.



Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: