Завантаження ...
banner
banner

Афганістан сколихнуло землетрусом: кількість загиблих може сягати понад 2000 осіб

Афганістан сколихнуло землетрусом: кількість загиблих може сягати понад 2000 осіб фото

В Афганістані в суботу, 7 жовтня, стався потужний землетрус магнітудою 6,3. У Талібані заявили про майже 2 тис. загиблих, інші дані про жертви стихійного лиха суперечливі. Пів тисячі будинків зруйновані, люди опинилися під завалами.

Землетрус стався приблизно за 40 км від західного міста Герат близько 11:00 за місцевим часом (08:30 за Києвом), повідомило національне управління з надзвичайних ситуацій. В ООН попередньо заявили про 320 загиблих від землетрусу в Афганістані, але пізніше заявили, що ці дані перевіряються (щоб подивитися відео, доскрольте до кінця новини).

В Управлінні ООН з координації гуманітарних питань (УКГВ) інформували, що 100 людей загинуло та 500 поранено.

Представник Талібану вранці в неділю, 8 жовтня, заявив, що кількість загиблих різко зросла і перевищила 1000 осіб, оскільки рятувальники шукали тих, хто вижив серед руїн сіл, знесених землетрусом.

"Кількість загиблих становить понад 1000 осіб. Ми чекаємо, щоб побачити, якими виявляться остаточні цифри", – сказав заступник офіційного представника уряду Біла Карімі.

При цьому неназваний представник Талібану повідомив агентству Associated Press у неділю, що ця цифра становить майже 2000 осіб.

465 будинків було зруйновано, а ще 135 пошкоджено, розповіли в УКГВ, посилаючись на дані місцевої влади.

Там додали, що загалом попередньо постраждало 4200 осіб (600 сімей), найбільше постраждала село Махал Вадака, серед інших районів – Дашт-Хаус, Бахадорзай, Зорян та Кошкак.

Близько 300 сімей (близько 2100 осіб) було евакуйовано до міста Герат, де вони розміщені у занедбаних будівлях.

Багато хто опинився під уламками, сталося як мінімум три потужні поштовхи.

"Ми були в наших офісах, і раптово будівля почала тремтіти. На стінах почала відвалюватися штукатурка, на стінах з'явилися тріщини, деякі стіни і частини будівлі впали. Я не можу зв'язатися зі своєю сім'єю, мережні з'єднання відключені. Я надто стурбований і наляканий, це було жахливо", – розповів AFP мешканець Герату Башир Ахмад.

Талібан закликав місцеві організації якнайшвидше дістатися до постраждалих від землетрусу районів, щоб допомогти доставити поранених до лікарні, надати притулок бездомним і надати їжу тим, хто вижив.

"Ми просимо наших багатих співвітчизників надати будь-яку можливу співпрацю та допомогу нашим постраждалим братам", – заявили таліби в ефірі X.

Як пише CNN, Афганістан зазнав значних збитків через серію недавніх землетрусів на тлі важкої економічної та голодної кризи, внаслідок якої загинули і були змушені залишити свої будинки десятки тисяч людей.

Країна довгий час була однією з найбідніших країн Азії та десятиліттями страждала від конфліктів. Але її здатність реагувати на стихійні лиха ще більше погіршилася, відколи Талібан захопив владу в 2021 році, і це призвело до виводу багатьох міжнародних груп допомоги.

Афганістан сколихнув потужний землетрус: кількість загиблих може сягати 2 тис., зруйновані сотні будинків. Фото і відео

Це також призвело до того, що США та їхні союзники заморозили близько 7 млрд доларів валютних резервів країни та припинили міжнародне фінансування.

"Ситуація завдала шкоди економіці, яка і так сильно залежить від допомоги. Після хаотичного виведення військ США з Афганістану в 2021 році його економіка перейшла у вільне падіння", – пише видання.

Нагадаємо, 21 березня в Пакистані та Афганістані стався сильний землетрус, який забрав життя 13 людей, ще 200 постраждали.

Крім того, 5 вересня на північному сході Афганістану стався землетрус магнітудою 5,3, тоді загинули щонайменше 8 людей.

Як повідомляв OBOZREVATEL, у Марокко 8 вересня стався потужний землетрус магнітудою 7. Загинуло щонайменше 2946 людей і ще не менше 5530 було поранено.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: