Завантаження ...
banner
banner

РФ відкликає ратифікацію Договору про заборону ядерних випробувань: є загроза?

РФ відкликає ратифікацію Договору про заборону ядерних випробувань: є загроза? фото

Росія 17 жовтня відкликала ратифікацію Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань, за це рішення у першому читанні Держдума проголосувала одноголосно. У своїй відмові від взятих раніше зобов'язань Москва традиційно звинуватила Вашингтон, заявивши про "безвідповідальне ставлення до глобальної безпеки" з боку США, які так і не ратифікували договір.

Експерти побоюються, що це рішення означає, що росія має намір поновити ядерні випробування. Про це пише Reuters.

Росія відкликає ратифікацію Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань, заявив речник Державної думи РФ В'ячеслав Володін.

"В інтересах забезпечення безпеки нашої країни ми відкликаємо ратифікацію Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань", – сказав він перед голосуванням із цього приводу 17 жовтня.

У другому читанні законопроєкт планують розглянути вже завтра, 18 жовтня, у третьому читанні його розглянуть у четвер, 19 жовтня.

За словами Володіна, рішення про відкликання ратифікації Росію нібито змусило ухвалити "безвідповідальне ставлення США до питань глобальної безпеки". Він заявив, що договір 1996 РФ ратифікувала в 2000 році. А США досі цього не зробили.

"Упродовж 23 років ми чекаємо, коли ратифікує договір Вашингтон. Це що таке? Подвійні стандарти, підлість та безвідповідальне ставлення по-іншому не назвеш... Російська Федерація зробить усе, щоб захистити своїх громадян та зберегти глобальний стратегічний паритет", – заявив Володін.

Президент РФ Володимир Путін 5 жовтня заявив, що не готовий відповісти на запитання, чи Росії слід відновити ядерні випробування. Із закликами до Кремля провести випробування ядерної бомби як "попередження Заходу" раніше зверталися деякі російські депутати та експерти з безпеки.

"Я чую заклики розпочати випробування ядерної зброї, повернутися до випробувань. Я не готовий сказати, чи дійсно нам потрібно проводити випробування чи ні, але теоретично можна поводитися так само, як Сполучені Штати", – заявив диктатор.

При цьому він зазначив, що не бачить необхідності внесення змін до російської ядерної доктрини, яка передбачає використання ядерної зброї тільки у разі нападу на Росію або виникнення реальної загрози її існуванню.

Зараз у РФ заявляють, що незважаючи на відкликання ратифікації, держава залишається підписанто договору і має намір продовжувати співпрацю з глобальною системою моніторингу, що попереджає світ про будь-які ядерні випробування. Також офіційні особи держави-агресорки заявляють, що відкликання ратифікації нібито не означає, що РФ має намір провести випробування ядерної бомби, це, мовляв, дзеркальна відповідь на позицію США.

Проте експерти з контролю за озброєннями стурбовані тим, що цей крок є свідченням руху РФ до відновлення ядерних випробувань. Їх після розпаду СРСР Росія не проводила жодного разу. Союз проводив останні випробування у 1990 році, США – у 1992-му.

На думку аналітиків, відновлення ядерних випробувань Росією, США чи Китаєм може означати початок нових перегонів ядерних озброєнь між великими державами. Свого часу договір було укладено на тлі усвідомлення небезпеки балансування на межі ядерної війни, яка б загрожувала знищенням людства.

Однак після початку повномасштабної агресії РФ проти України рівень напруженості між РФ та США зріс до найвищого рівня з часів кризи на Кубі у 1962 році. На цьому тлі свій ядерний арсенал зміцнює і Китай, що прагне відповідати статусу наддержави, що розвивається.

При цьому в США всерйоз обговорюють можливість одночасної війни з КНР та РФ. Про необхідність готуватись до такого розвитку подій закликала американську владу двопартійна комісія Конгресу США. Для цього Вашингтону, вважають члени комісії, слід розширювати звичайні сили та програму модернізації ядерної зброї, а також зміцнювати існуючі альянси.

Нагадаємо, раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг зробив заяву на тлі планів РФ вийти з договору про заборону випробувань. Він повідомив, що країни Північноатлантичного альянсу проведуть масштабні ядерні навчання Steadfast Noon. Вони стартують наступного тижня.

Ці навчання проводяться щороку. Цього разу вони пройдуть над Італією, Хорватією та Середземним морем.

Головною метою навчань є, за словами Столтенберга, "забезпечення довіри, ефективності та безпеки ядерного стримування", а також посил для ймовірних супротивників про те, що НАТО захищатиме всіх союзників.



 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: