Завантаження ...
banner
banner

З Днем залізничника України 2023

День залізничника - це професійне свято працівників залізничного транспорту. Раніше в Україні залізничники відзначали його в першу неділю серпня, але торік дата свята змінилася і стала фіксованою. Історію цього свята розповідає unian.ua.

Коли День залізничника в Україні 2023 року


Професійне свято День залізничника України було засновано в липні 1993 року указом президента Леоніда Кравчука на підтримку ініціативи працівників залізничного транспорту України. З цього часу воно відзначалося в першу неділю серпня. Але в грудні 2002 року указом президента Леоніда Кучми святкування було перенесено на 4 листопада - і ця дата була обрана невипадково. 

День залізничника в Україні - історія свята


4 листопада 1861 року до Львова через Перемишль прибув перший поїзд міжнародного сполучення "Ярослав" із Відня. На той час Львів перебував на території Австро-Угорщини, але історично він є українським містом. Тому саме цей день і вважається початком сучасної історії залізниць в Україні. Хоча багато залізничників і зараз за звичкою відзначають своє професійне свято в першу неділю серпня.

В Україні сьогодні - понад 30 тис. км залізничних колій, близько 300 тис. осіб працює на залізниці. Це і машиністи, і зв'язківці, і енергетики, провідники та диспетчери, чергові на станціях і багато інших спеціалістів - усі вони забезпечують комфорт і безпеку пасажирів та вантажів. 

У воєнний час працівники залізниці виконують надзвичайно важливу та складну роботу - від початку війни "Укрзалізниця" евакуювала на захід України та за кордон кілька мільйонів українців. Завдяки злагодженій роботі Україну змогли відвідати світові знаменитості та політики. Залізничникам доводилося працювати тижнями без вихідних, а багатьом - цілодобово на ногах. Деякі з них загинули на роботі через ворожі обстріли залізничних станцій.

У День залізничника привітайте всіх працівників залізничного транспорту, подякуйте за їхню працю та побажайте ввічливих і доброзичливих пасажирів і, звісно ж, легкої дороги.


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: