Завантаження ...
banner
banner

СБУ розпочала кримінальне провадження щодо Ірини Фаріон

СБУ розпочала кримінальне провадження щодо Ірини Фаріон фото

Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження, а також призначила низку експертиз щодо висловлювань і публікацій колишньої народної депутатки Ірини Фаріон.

Про це повідомили у Telegram-каналі СБУ.

За матеріалами слідства, в одному з інтерв'ю експарламентарка зазначила, що категорично не сприймає російськомовних військовослужбовців ЗСУ і не може назвати їх українцями, що викликало хвилю обурення серед українських захисників та в суспільстві загалом.

"Окрім цього, у своїх соцмережах Фаріон опублікувала допис зі скриншотом повідомлення від проукраїнського студента з тимчасово окупованого Криму, в якому були вказані ім'я, прізвище та інші персональні дані відправника. Це стало підставою його переслідування з боку російських спецслужб", — вказали правоохоронці.

Кримінальне провадження відкрито за:

  • ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
  • ст. 435-1 (образа честі й гідності військовослужбовця, погрози військовослужбовцю);
  • ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфічної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв'язку або через комп'ютер);
  • ст. 182 (порушення недоторканості приватного життя).

Служба безпеки України ініціювала психолого-лінгвістичну експертизу висловлювань Фаріон. Досудове розслідування триває.

Що відомо про скандал з Фаріон

  • 4 листопада вийшов ефір програми "Рандеву з Яніною Соколовою", де Фаріон розкритикувала російськомовних українських військових, зокрема з Третьої штурмової бригади (створена на базі добровольчого формування "Азов").
  • Вранці 7 листопада після інтерв'ю з мовознавицею уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець написав, що звернувся до Національної поліції України, СБУ та Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо дискримінації. Лубінець прямо не назвав прізвища Фаріон, однак його заява з'явилася на тлі скандалу з нею, який зараз обговорюють у соцмережах.
  • Також на одному із корпусів Львівської політехніки наклеїли листівки із закликами звільнити Фаріон, яка викладає у цьому навчальному закладі.
  • На сайті Львівської політехніки оприлюднили офіційну позицію навчального закладу. Там уточнили, що Львівська політехніка не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом.
  • 9 листопада у Міністерстві освіти та науки України відреагували на скандал з Фаріон. І заявили, що підтримують вимоги студентів не співпрацювати з людьми, які не поважають захисників та захисниць. При цьому додали, що рішення про призначення та звільнення працівників ухвалює виш.
  • 13 листопада Фаріон опублікувала скріншот електронного листа від студента з Криму, який став на її бік у мовному скандалі, та не приховала його особисту інформацію.
  • На цей інцидент також відреагував Лубінець. Він наголосив, що звернувся до СБУ з відповідним зверненням, адже Фаріон не лише вчинила правопорушення, але й підіграла окупантам.

Джерело: Суспільне Чернігів


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: