Завантаження ...
banner
banner

Назвали суму третьої платіжки за газ: за що та скільки будемо платити

Назвали суму третьої платіжки за газ: за що та скільки будемо платити фото

В Україні з нового року мешканцям багатоповерхівок прийдуть платіжки за утримання газової мережі в будинку. Розмір платежу становитиме в середньому близько 25-65 грн в місяць, залежно від будинку. А надавати послугу буде оператор газорозподільчих мереж. Про те, кому та за що доведеться платити за новими правилами, читайте в матеріалі OBOZ.UA.


За що мені доведеться платити? І скільки грошей? 

Оператори газорозподільчих мереж (т.зв "облгази") мають до 5 січня розрахувати вартість технічного обслуговування газових мереж всередині будинку. Простіше кажучи, це труба від точки входу в будинок. Вже кілька років в тарифах на газ немає такої складової як "обслуговування внутрішньобудинкових мереж". Ніхто не перевіряє систему на щільність, не оглядає труби, не ходить по квартирах з проханням показати свої газові прилади. 

З того моменту між власниками квартир і оператором ГРМ була суперечка, розповідає OBOZ.UA Вікторія Погорєлова, голова БФ "ПроОСББ". Оператор не отримував кошти на ТО тож вважав, що не несе жодної відповідальності. Мовляв, власникам квартир належать також і внутрішньобудинкова мережа і вони мають вирішувати, хто їх буде обслуговувати і підписувати договір. Водночас представники ОСББ, з якими нам вдалось поспілкуватись, вважають, що підписати колективний договір – фактично взяти на себе відповідальність за утримання мережі. 

Мовляв, в чинному законі "Про житлово-комунальні послуги", який ухвалили ще в 2017-му, обов'язок з технічного обслуговування покладено на оператора газорозподільної системи (стаття 19 закону). Саме оператор збирає гроші за розподіл газу і нараховує платіжки. Тож він може додатково індивідуально заключити договори з кожним споживачем. Такий типовий договір вже затвердила Нацкомісія з питань енергетики і комунальніх послуг (НКРЕКП). Підписувати договір не потрібно, якщо послугу надали, договір вважається підписаним. Проте його мають розмістити до 5 січня на сайті компанії. 

В обслуговування входить: огляд газопроводу, перевірка на щільність, випробовування під тиском, огляд газового обладнання,  обслуговування запірних пристроїв. Все це забепезпечує безпечне використання газу. До 5 січня 2024-го оператори на своїх сайтах розмістять вартість техобслуовування для кожного багатоповерхового будинку, а також графік проведення техоглядів. 

В "Полтавагаз" для прикладу розрахували: вартість робіт в будинку на 36 квартир становить 5600 грн. Кожна квартира має заплатити 155,5 грн разово за період, або щомісяця платити по 25,9 грн впродовж 6 місячців. Ціна залежатиме від багатьох факторів: обладнання, стану мере і т.д. 

Кому треба платити?

ОСББ чи представник будинку, якого обрали на зборах, має право заключити договір на техобслуговування з будь-якою компанією, яка має дозвіл на такі роботи від Держпраці. Проте абсолютна більшість будинків щонайменше з 2018-го ніхто не обслуговував. 

"Це безпекова питання і під час передачі мереж від одного балансоутримувача до іншого так сталось, що якийсь час НКРЕКП зробив так, що тариф був затверджений до межі будинку. Утримання таких мереж не закладено в тарифі на газ. Це велика проблема для всіх", – розповідає OBOZ.UA голова "Асоціації розвитку ОСББ та ЖБК "Сучасний дім" Катерина Чижик. 

Згідно діючого закону управителі чи ОСББ мали б самостійно звернутись до будь-якої компанії, що має відповідний дозвіл від Держпраці, та підписати з ними договір на обслуговування мереж. Але для багатьох ОСББ це вкрай складне завдання. Якщо в Києві ОСББ в великому ЖК має спроможність заплатити тисячі гривень компанії, що буде обслуговувати їх мережу, то у випадку невеликих будинків, хрущовок, зібрати такі кошти вкрай складно. 

Законодавча колізія фактично створила ситуацію, коли впродовж років за мережі ніхто не відповідав. Крім того, оператор ГРМ вибірково міг відключати окремі квартири чи навіть будинку без газу, аргументуючи це тим, що за законом здійснювати постачання газу без договору на технічне обслуговування не можна. 

Однак, Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду постановив, що відсутність договору не є "безумовною" підставою для того, щоб припинити газопостачання. 

"Увагу, що сам факт відсутності укладеного договору на технічне обслуговування систем газопостачання не є безумовною підставою для відключення добросовісного споживача послуг від газопостачання, оскільки невідновлення газопостачання не може вважатися пропорційним втручанням у право особи на отримання житлово-комунальних послуг", – йдеться в рішення суду у справі N 552/3332/19.

Будь-яке майно, яке не обслуговується, рано чи пізно приходить в занепад. Українці мають розуміти, що їх власність не закінчується квартирою. Все, що знаходиться в будинку (майже все) – є спільною власністю, яку мають утримувати самі власники. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: