Завантаження ...
banner
banner

Відбувся найбільший обмін полоненими: звільнили 230 наших Воїнів

Відбувся найбільший обмін полоненими: звільнили 230 наших Воїнів фото

Україна 3 січня за посередництва Об'єднаних Арабських Еміратів повернула з російського полону 230 військових та цивільних. Це найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін, - пише Суспільне Чернігів.

"Сьогодні, попри всі виклики, гарна новина за довгий уже час. Довга була пауза в обмінах, але жодної паузи не було в переговорах щодо обмінів. Ми використовуємо кожну можливість, пробуємо всі варіанти посередництва. На кожній міжнародній зустрічі, яка може бути допомогою, ми піднімаємо тему повернення наших полонених. І будемо й надалі працювати, щоб повернути усіх наших", — сказав президент Володимир Зеленський у відеозверненні.


Фото: Zelensky/Telegram

У Координаційному штабі з питань поводження із військовополоненими розповіли, що цей обмін став найбільшим за кількістю повернутих оборонців від початку повномасштабного вторгнення РФ. Так, додому повернулися 230 українських військових:

  • ЗСУ — 130 людей (серед них ТрО — 14, ВМС — 14);
  • Нацгвардії – 55;
  • Державної прикордонної служби — 38;
  • Національної поліції — 1.

Україна також звільнила 6 цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

Серед повернутих були як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста (182 людини), так і ті українські військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти та мали статус "пошук особи" (48).

Більшість звільнених — чоловіки (225), п'ятеро жінок. До рядового та сержантського складу належать 213 воїнів, 11 — офіцери.

У Координаційному штабі також подякували Об'єднаним Арабським Еміратам "за активну участь у реалізації цього обміну".

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець підкреслив, що 2024 рік дав старт 49 обміну військовополоненими. Омбудсмен додав, що нині 2 828 захисників вже вдома.

Керівник Головного управління розвідник Міноборони Кирило Буданов також був присутній під час обміну. Генерал-лейтенант наголосив, що процес повернення українських захисників був "дуже складним".

"Нарешті, через значний проміжок часу, нам вдалося провести дуже складний обмін. Цей обмін готувався досить довго", — зауважив Буданов.

Востаннє обмін полоненими відбувся у серпні 2023 року. Тоді додому повернулись 22 українських військовослужбовці.

Попередній найбільший обмін був 21 вересня 2022 року. Тоді звільнили 215 військових. З них 108 — бійці "Азову". Також 10 іноземців, які воювали на боці України, серед яких громадяни США, Британії, Марокко, Швеції, Хорватії.

19 грудня 2023 року президент Володимир Зеленський розповів, що процес обміну полоненими ускладнений, але "трек відкриється".


Джерело: Суспільне Чернігів

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: