Завантаження ...
banner
banner

Масштабний наступ росіян на Харківщину: коментар від ISW

Масштабний наступ росіян на Харківщину: коментар від ISW фото

У Росії знову почали лунати дещо призабуті заклики до нового наступу російських військ на Харківщині. Пропагандисти РФ услід за речником президента РФ Дмитром Пєсковим заговорили про створення на території Харківщини "буферної зони" задля унеможливлення ударів по Бєлгороду, - повідомляє obozrevatel.

При цьому в Росії ігнорують той факт, що захопити значну частину цієї української області найближчим часом російські війська просто неспроможні. Про це йдеться у аналітичному звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Старт до відновлення у Росії закликів до широкомасштабного наступу на Харківщині дала заява речника Кремля Пєскова від 9 січня. Той заявив, що російські війська зроблять усе, аби унеможливити обстріли Бєлгородської області з території Харківщини.

Це дало поштовх черговій хвилі вимог створення "буферної зони" у Харківщині глибиною у 15 км, щоб відкинути  українські РСЗВ і артилерію від російсько-українського кордону.

Такі заклики регулярно лунали влітку 2023 року, насамперед, від російських ультранаціоналістів. Тоді причиною стали регулярні рейди російських добровольців на територію Бєлгородської області.

Однак аналітики ISW висловили сумніви, що російська армія у її нинішньому стані здатні на проведення подібної масштабної операції.

"Російське вторгнення на 15 кілометрів у глибину та кілька сотень кілометрів у ширину було б масштабним оперативним заходом, який вимагав би набагато більшого угруповання сил і значно кращих ресурсів, ніж ті, що російські сили зараз зосередили вздовж усього міжнародного кордону з Україною, зокрема, в районі Бєлгородської області", – зазначили в ISW.

При цьому аналітики вважають, що російські війська упродовж найближчих тижнів можуть активізувати зусилля з захоплення Куп'янська на Харківщині. За їхніми оцінками, угруповання  окупантів на Куп'янському напрямку більш здатне до проведення інтенсивної наступальної операції, аніж деінде в Україні чи вздовж російсько-українського кордону.

У Росії лунають заклики про масштабний наступ на Харківщину: в ISW оцінили загрози для України

Фото: Куп'янський напрямок. Джерело: deepsatatemap

Якщо російські війська й почнуть якісь дії на Харківщині з території Бєлгородської області, вони будуть виключно тактичного рівня і здебільшого призначатимуться для відволікання та відтягування українських військ з Куп'янського напрямку, де росіяни можуть розпочати операцію.


 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: