Завантаження ...
banner
banner

Десантні бригади в тил: що планує росія

Десантні бригади в тил: що планує росія фото

Війська Росії можуть формувати десантно-штурмові бригади в складі загальновійськових сухопутних з’єднань у межах широкомасштабних військових реформ. Передбачається, що вони діятимуть як спеціалізовані підрозділи, здатні проводити десантування та розвідку в тилу Сил оборони України, - повідомляє Обозреватель.

На це вказав Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW). Самі російські джерела визнали, що для російських військових це не нова концепція, й провели паралелі з радянськими операціями в Афганістані.

Так, один із них зазначив, що десантно-штурмові бригади в складі сухопутних з’єднань ЗС РФ зможуть здійснювати десантування в ближньому тилу ЗСУ без парашутів. Ймовірно, за рахунок "висадки вертольотів для швидкого перекидання особового складу", як це було під час нападу на аеропорт Гостомель під Києвом у день вторгнення 24 лютого 2022 року.

Російські джерела стверджують, що таке з’єднань – 49-та окрема десантно-штурмова бригада – вже діє на Запорізькому напрямку в складі 58-ї загальновійськової армії (Південний військовий округ).


Фото: Запорізький напрямок фронту. Джерело: understandingwar.org

"У сучасній російській армії в складі повітряно-десантних військ (ПДВ) існують десантно-штурмові бригади, тому припущення про те, що російські сухопутні формування можуть спробувати реалізувати їх, заслуговує на увагу. Ми раніше спостерігали випадки формування розвідувально-штурмових бригад у складі загальновійськових формувань і оцінювали, що створення таких спеціалізованих підрозділів має відповісти на конкретні тактичні завдання, з якими російські війська досі стикалися в Україні", – заявили в ISW.

Однак там вважають, що розгортання російських десантно-штурмових бригад в ізоляції від ширшої структури сил ПДВ, ймовірно, означатиме, що вони будуть використовуватися як ще один засіб проведення виснажувальних лобових атак піхоти на українські укріплені позиції в короткостроковій перспективі.

Відомий російський блогер на тлі таких новин поскаржився на несправедливе поводження з підрозділами, укомплектованими тюремними призовниками порівняно зі звичайними російськими військовослужбовцями-контрактниками. Він зазначив, мовляв, вербування зеків у "Шторм-Z" виходять за межі російського військового законодавства і тому вони не мають права на ті ж пільги, що й контрактники. Також росіянин стверджував, що солдати "Шторм-Z" отримують лише 50-300 тис. руб. компенсації за травми порівняно з 3 млн руб., які мають контрактники.

Він скаржився, що "мобіки" зі складу "Шторм-Z" не отримують жодних соціальних пільг, оскільки МО РФ вважає президентське помилування зеків єдиною нагородою, на яку заслуговують ці "мобіки". За словами пропагандиста, новобранці-ув’язнені у різних приватних військових компаніях (ПВК) та "добровольчих" батальйонах мають справу з тією ж проблемою.

В ISW вважають, що російське МО зацікавлене в наборі "мобіків" із в’язниць, щоб мінімізувати витрати, пов’язані з виплатою соціальної допомоги військовослужбовцям армії РФ.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: