Завантаження ...
banner
banner

Курс долара в Україні: що відбувається на ринку валюти

Курс долара в Україні: що відбувається на ринку валюти фото

В Україні курс долара за останні кілька тижнів зріс до позначки близько 39 грн/$ в обмінниках (вартість валюти в банках становить близько 38,6 грн/$). На таку тенденцію вплинув сезонний фактор. Традиційно наприкінці року кількість гривні зростає (премії, бюджетні видатки та ін.), як результат: зростає попит на долар. Про те, як змінилася ситуація на валютному ринку і до чого готуватись, читайте в матеріалі OBOZ.UA.


Що відбувається на валютному ринку

Долар за півтора місяця подорожчав практично на 1-1,2 грн. 1 грудня один долар продавався за 37,45 грн, а зараз коштує вже близько 38,6 грн (в обмінниках можна зустріти курс до 39 грн за долар). Така ситуація передусім пояснюється сезонним фактором.

Справа в тому, що в грудні традиційно з бюджету витрачають чи не найбільші суми. Це призводить до збільшення гривневої ліквідності (простіше кажучи, у українців стає більше гривні, яку вони можуть швидко витратити). Віталій Шапран, колишній член Ради НБУ, пояснює: є ще один фактор – спекулятивний. Обмінники намагаються заробити на зростанні курсу, а регулятор вчасно на це не реагує.

Як змінювався курс долара

Фото: Як змінювався курс долара. Джерело: ПриватБанк

Втім Шапран впевнений, що зараз курс повністю залежить від дій Нацбанку, а провокувати (чи допускати) значну девальвацію уряду не вигідно.

"Станом на початок грудня вся готівкова гривня в обігу та залишки на поточних рахунках у гривні складали в еквіваленті приблизно 45 млрд доларів, це обмежує здатність України прийняти у 2024 році міжнародну допомогу та компенсації за рахунок російських активів за кордоном, оскільки частина цієї допомоги проходить через валютний міжбанк і осідає в ЗВР НБУ. У 2023 році основний канал емісії гривні якраз і припадав на викуп в Уряду валюти Національним банком. Тож, чим слабша гривня – тим менше зовнішньої допомоги здатна "перетравити" українська економіка без наслідків для інфляції всередині країни", – написав він на своїй сторінці у Facebook.

У 2024 році Україна отримає міжнародного фінансування в обсязі до 40 млрд доларів, а також частину конфіскованих у США суверенних активів РФ та активів російських підсанкційних олігархів (обидва законопроєкти вже лежать у Конгресі).

"Тому валютний курс в Україні є другорядним питанням 2024 року і, можливо, 2025 року. Отже, вимагайте від регулятора більш прозорих правил гри (інтервенцій), більш зрозумілої і своєчасної комунікації та не реагуйте на курсові сплески, особливо коли швидко зростає маржа між курсом купівлі і продажу", – впевнений експерт.

Олександр Паращій, керівник відділу аналітики Concorde Capital, вважає: подорожчання долара насамперед пояснюється сезонним фактором. "Дуже схоже, що сезонний фактор вже вичерпується. Гривня трохи укріпляється. Відповідно, дуже схоже, що у нас є тенденція, що гривня буде укріплятись", – розповідає експерт у коментарі OBOZ.UA.

Яким буде курс долара в січні

Незважаючи на те, що новин щодо фінансової допомоги від ЄС та США досі немає, на розмір долара безпосередньо це не впливає. Резерви Національного банку залишаються на рекордно високій позначці.

"Не можна сказати, що допомогу затримали. Нам її ще не визначили. Ми чекаємо на рішення ЄС, США. І дійсно, на січень очікувати взагалі якоїсь суттєвої фінансової допомоги не варто. Але ця допомога ніяк не впливає на сам валютний ринок. Вона не проходить через валютний ринок. Ринок визначається здебільшого нашим торговельним балансом і спекулятивним сезонним попитом на валюту", – пояснює експерт.

При цьому торговельний баланс і в грудні, і, найімовірніше, у січні покращується. Сезонний попит, вірогідно, до кінця місяця буде знижуватись. Тиск на гривню разом з цим також буде послаблюватись. "Я думаю, що гривня може укріпитись на 1-1,5%", – прогнозує Паращій.

Причин для різкої девальвації чи ревальвації немає. У резервах Нацбанку акумулювали 40,5 млрд доларів. До того ж рік тому ця цифра була на рівні 28,5 млрд доларів. Начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий також впевнений: причин для значних змін немає.

"Протягом наступного тижня глобальні зміни на валютному ринку малоймовірні. Так, завдяки втручанню регулятора в міжбанк баланс між попитом та пропозицією збережеться, що автоматично позначиться на готівковому ринку", – пояснив банкір.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: