Завантаження ...
banner
banner

Українська ППО знищила "Шахед" на відстані 9 кілометрів

Українська ППО знищила "Шахед" на відстані 9 кілометрів фото

У ніч проти 17 січня під час ворожої атаки дронами на Україну наші військові вперше застосували систему FrankenSAM. Їй вдалося збити Shahed із відстані дев’ять кілометрів, - пише Обозреватель.

Про це на брифінгу в Давосі розповів голова Мінстратегпрому Олександр Камишін. FrankenSAM – це саморобна гібридна система ППО українців.

Для її виготовлення поєднали три ЗРК:

– радянський ЗРК "Бук" з американськими ракетами RIM-7 Sea Sparrow,

– ракети "повітря — повітря" AIM-9M у поєднанні з радянськими РЛС;

– ЗРК на базі українських старих систем з елементами й ракетами від Patriot.

За словами Камишіна, Україна має "приблизно 5 таких проєктів", всі системи вже розгорнули на полі бою.

FrankenSAM – спільна американсько-українська розробка, відома з 2023 року. Її основна ідея – поєднання західних ракет з наявними в Україні радянськими ЗРК. Проєкт покликаний підсилити українську ППО у боротьбі з російськими атаками на тлі виснаження запасів радянських ракет для ЗРК "Бук" та інших.

Нагадаємо: про створення та успішні випробування "франкенштейна" ППО повідомлялося ще у жовтні 2023 року. Програма FrankenSAM зародилася ще 2022 року, коли українські офіційні особи звернулися до союзників із проханням про допомогу у пошуку ракет для 60 радянських пускових установок "Бук", які простоювали в арсеналі.

Розуміючи, що Заходу буде складно отримати вироблені в Росії боєприпаси для систем "Бук", українці натомість запропонували переобладнати пускові установки для використання зенітних ракет калібру НАТО, подарованих США.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: