Завантаження ...
banner
banner

Українські перевізники у відповідь блокуватимуть кордон з Польщею: що відомо

Українські перевізники у відповідь блокуватимуть кордон з Польщею: що відомо фото

Українські перевізники оголосили про нову акцію протесту у відповідь на блокаду кордону польськими фермерами. Під час своєї акції українці зупинятимуть польські фури, які об'їжджають спільну чергу на в'їзд до України. Протест проходитиме відразу на трьох пунктах пропуску – "Рава-Руська", "Краківець" та "Шегині", - пише Обозреватель.

Про це заявив голова громадської організації "Міжнародні автомобільні перевізники України" (МАПУ) Володимир Михалевич. Українська акція протесту буде цілодобовою і триватиме до 15 березня, якщо поляки не знімуть свою блокаду раніше, повідомляє "Укрінформ".

Аналогічний протест з 15 лютого до 10 березня вже проводиться на найбільшому пункті пропуску "Ягодин – Дорогуськ". Про нього оголосили у громадській організації "Перевізники західного регіону".

"Метою проведення мирних зборів є вираження протесту перевізників України проти блокування руху вантажного транспорту, який розпочався з листопада 2023 року, що завдає значних фінансових втрат для галузі міжнародних автомобільних перевезень України, експортерів та імпортерів обох країн та для економіки України і, нарешті, підриває обороноздатність. України в умовах військового стану.Ситуацію з блокуванням ще й досі не вдається врегулювати на рівні міністерств, урядів та президентів України та Польщі, тому ми змушені робити такі дії", – пояснив Михалевич.

За його словами, старт акції протесту призначено на 12:00 20 лютого. МАПУ при цьому забезпечуватиме контроль та порядок проїзду через перелічені пункти пропуску, не дозволяючи об'їзд польськими вантажівками загальної черги.

Нагадаємо, польські фермери блокують шість пунктів перепустки на кордоні з Україною. Це "Корчова – Краківець", "Зосин – Устилуг", "Долгобичув – Угринов", "Медика – Шегині", "Ягодин – Дорогуськ" та "Гребенне – Рава-Руська". При цьому вантажний рух через пункт "Ягодин – Дорогуськ" повністю зупинився.

Вже з 20 лютого фермери хочуть перекрити по всьому кордону не лише рух авто, а й залізницю та під'їзди до морських портів. У такому разі лише у лютому бюджет України недоотримає 7,7 млрд грн митних надходжень, підрахував голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу").

"Якщо кордон не буде деблокований до кінця місяця, бюджет країни втратить 7,7 млрд грн надходжень... Для нас це дуже відчутно. Особливо в лютому", – додав Гетманцев.

Як повідомляв MYNIZHYN, Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський попросив вибачення за псування українського зерна під час страйку фермерів на кордоні. Однак частину провини за дії протестувальників польський політик поклав на представників української влади та їхні "занадто жорсткі заяви" та "зайву емоційність", а навмисне знищення зерна назвав "актом розпачу".

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: