Завантаження ...
banner
banner

Поляки висипають українське зерно: що відбувається на кордоні з Польщею

Поляки висипають українське зерно: що відбувається на кордоні з Польщею фото
Вранці 20 лютого польські фермери посилили протести поблизу ПП "Медика-Шегині". Протестувальники перекрили залізницю, а крім того розсипали збіжжя з вантажного вагону на колії, - пише Суспільне Львів.


"Це реакція на наплив збіжжя з України. Це дуже погано. Люди в розпачі і не можуть стриматись. Ніхто цього не контролює: ні польська влада, ні українська", — каже співорганізатор протесту польських фермерів Роман Кондрув.

За його словами, протестувальники висипають збіжжя "через емоції".

"Не маємо впливу на людей, вони не можуть витримати і висипають. Ми є банкрутами, бо все звозять з України неконтрольовано", — додає співорганізатор протесту.


Протест польських фермерів на ПП "Медика-Шегині" 20 лютого ФОТО: ІРИНА МОЧУЛЬСЬКА/СУСПІЛЬНЕ ЛЬВІВ


Протест польських фермерів на ПП "Медика-Шегині" 20 лютого ФОТО: ІРИНА МОЧУЛЬСЬКА/СУСПІЛЬНЕ ЛЬВІВ


Протест польських фермерів на ПП "Медика-Шегині" 20 лютого ФОТО: ІРИНА МОЧУЛЬСЬКА/СУСПІЛЬНЕ ЛЬВІВ


Протест польських фермерів на ПП "Медика-Шегині" 20 лютого ФОТО: ІРИНА МОЧУЛЬСЬКА/СУСПІЛЬНЕ ЛЬВІВ


Протест польських фермерів на ПП "Медика-Шегині" 20 лютого ФОТО: ІРИНА МОЧУЛЬСЬКА/СУСПІЛЬНЕ ЛЬВІВ

Кореспондентка Суспільного додала, що на місце події приїхала поліція. Відтак менш ніж через пів години польські фермери розблокували залізницю. Після цього повернулись на трасу, де блокують під'їзд до пункту пропуску.

Раніше на сайті NSZZ RI "Solidarność" анонсували, що акція протесту триватиме щонайменше до 10 березня.

"20 лютого у межах 30-денного загального страйку фермерів ми оголошуємо, що всі акції протесту будуть зосереджені на повній блокаді всіх прикордонних переходів між Польщею та Україною", — йдеться у повідомленні.


Що відомо про блокування польсько-українського кордону

6 листопада 2023 року, близько 14:00 за українським часом, польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску "Краківець-Корчова", "Ягодин-Дорогуськ" та "Рава-Руська-Гребенне".

Асоціація "Укравтопром" із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

23 листопада 2023 року до страйків на кордоні долучилися польські фермери, які протестують на пункті пропуску "Шегині — Медика".

Польські перевізники 11 грудня 2023 року припинили страйк на пункті пропуску "Ягодин — Дорогуськ". Митниця запрацювала у звичному режимі, пропуск вантажівок відновили в обидва боки.

Того ж дня перед пунктом пропуску польська вантажівка знову заблокувала рух. Після попередження від польських правоохоронців фуру прибрали.

З 15:00 години 18 грудня 2023 року польські перевізники знову заблокували рух вантажівок на міжнародному пункті пропуску "Ягодин-Дорогуськ".

З 6 січня у Польщі відновили рух вантажівок дорогою до прикордонного пункту пропуску "Медика – Шегині".

У Польщі фермери 9 лютого розпочали загальнонаціональний страйк. Акція протесту триватиме щонайменше до 10 березня.

Під час перемовин в Міністерстві сільського господарства президент Національної ради сільськогосподарських палат Віктор Шмулевич заявив, що всі фермери згодні з трьома основними вимогами: вони не хочуть впровадження Green Deal, імпорту сільськогосподарської продукції з України та вимагають підтримки тваринництва.

Станом на ранок 10 лютого польські фермери блокували роботу трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною: "Ягодин-Дорогуськ", "Рава-Руська-Гребенне" та "Шегині — Медика". Цього ж дня, об 11:30, завершився протест перед пунктом пропуску "Шегині-Медика". Рух вантажівок відновлений.

12 лютого польські фермери розпочали акції протесту на пунктах пропуску "Долгобичув-Угринів", "Зосін-Устилуг". Протестувальники блокують там рух вантажівок. Також повторно заблокували ПП "Медика-Шегині".

15 лютого біля міжнародного пункту пропуску "Ягодин — Дорогуськ" розпочалася акція протесту українських перевізників, які зібралися у відповідь на дії польських фермерів і затримують рух ваговозів із польською реєстрацією.

В Держмитслужбі повідомили, що від ранку, 18 лютого, у вантажному пункті пропуску "Ягодин-Дорогуськ" розпочалася анонсована раніше повна блокада руху вантажівок. Протестувальники не пропускають навіть швидкопсувні, небезпечні чи гуманітарні вантажі.

Як повідомляв MYNIZHYN, міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський попросив вибачення за псування українського зерна під час страйку фермерів на кордоні. Однак частину провини за дії протестувальників польський політик поклав на представників української влади та їхні "занадто жорсткі заяви" та "зайву емоційність", а навмисне знищення зерна назвав "актом розпачу". 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: