Завантаження ...
banner
banner

Уряд дав дозвіл робити профілактичні щеплення в аптеці — деталі

Уряд дав дозвіл робити профілактичні щеплення в аптеці — деталі фото

Кабінет міністрів України затвердив постанову, яка відкриває доступ для вакцинації в аптеках, як це відбувається в країнах ЄС та США. Робити щеплення проти сезонного грипу зможуть вже наступного епідсезону 2024/25 років. Рішення Уряду набере чинності через три місяці після його опублікування, — пише informator.

Про це 5 березня повідомили у Міністерстві охорони здоров'я України

Аптека, яка отримала ліцензію на медичну практику, одразу після продажу вакцини зможе зробити щеплення. Для цього вона повинна забезпечити наявність потрібного обладнання й інструментів, проходження фармацевтами навчання щодо безпеки вакцин, правил організації й техніки проведення щеплень, надання домедичної допомоги за невідкладних станів.

Кабмін передбачив спрощену процедуру отримання ліцензії на медичну практику для аптек та спрощені вимоги, якщо ліцензія передбачає виключно проведення вакцинації. Рішення Уряду набирає чинності через три місяці після його опублікування. За цей час проведуть консультації та верифікований перелік суб’єктів господарювання, які виявлять бажання отримати ліцензію та проводити вакцинацію фармацевтичними працівниками. Вакцинувати проти сезонного грипу вони зможуть уже наступного епідсезону 2024/25 років.

Вакцинація в Україні 

Обов'язковою в Україні є вакцинація від 10 інфекційних захворювань: гепатиту В, дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правцю, туберкульозу, хіб-інфекції, епідемічного паротиту («свинки»), краснухи. Імунізація від цих хвороб внесена до Національного календаря профілактичних щеплень — держава забезпечує її власним коштом. Календар щеплень складений так, щоб людина від народження отримала необхідну кількість доз вакцини з оптимальним інтервалом і набула найкращого захисту від небезпечних захворювань.

Пам’ятайте, якщо ви пропустили якусь із доз вакцини (незалежно від того, скільки часу минуло), не потрібно розпочинати серію вакцинації спочатку. Потрібно ввести дози, яких не вистачає, за графіком із дотриманням мінімальних інтервалів. Мінімальний інтервал — інтервал, який допускається до введення вакцини/анатоксину проти однієї і тієї самої інфекції особам з порушенням календаря. Введення чергової дози вакцини/анатоксину з меншим, ніж мінімальний, інтервалом не зараховується. Під час вибору схеми вакцинації необхідно керуватися інструкцією виробника вакцини/анатоксину.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: