Завантаження ...
banner
banner

Українець, на честь якого назвали острів

Українець, на честь якого назвали острів фото
Юрій Лисянський — нащадок українського старшинського козацького роду, військовий моряк капітан 1 рангу. Він став першим навколосвітнім мореплавцем українського походження, здійснивши при цьому низку географічних відкриттів. За його заслуги, прізвищем Лисянського назвали острів на Гаваях, півострів, протоку та річку на Алясці, гору на Сахаліні, — пише Велика Держава.

Утім подальша кар’єра мореплавця українського походження не склалася. Причиною стане неприязне ставлення керівників адміралтейства персонально до українця. Тодішній російський командувач морського флоту адмірал Василь Чічагов не приховував зневажливого ставлення до «малороса» Лисянського і заперечував будь-які його наукові заслуги. Останньою краплею, що переповнила чашу терпіння Юрія, стало майже шестирічне зволікання з виданням його книги «Подорож навколо світу…».
  У 1809 році Лисянський пише гнівного листа офіційному цензорові, у якому зазначає: «більше нічого у своїй книзі убавляти не буду!», і подає у відставку в чині капітана І рангу. За три роки опісля він власним коштом видав у двох томах свою книгу, а невдовзі друкує надзвичайно важливий додаток до неї.

У 1814 році в Лондоні побачило світ англомовне видання книги в авторському перекладі з кольоровими літографіями та науковими додатками. За свідченням критики, впродовж перших двох місяців було розпродано більше ніж половину тиражу книги, а розкішний (у червоному сап’яні із золотим тисненням та позолоченими обрізами) примірник видання й дотепер прикрашає бібліотеку Її Величності Королеви Британії у Букінгемському палаці.
  Він не забував про Україну. Два комплекти унікального видання автор особисто передав для бібліотеки Ніжинської Гімназії Вищих Наук кн. Безбородька. Один із них і досі зберігається в Музеї рідкісної книги Ніжинського держуніверситету імені Миколи Гоголя.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: