Завантаження ...
banner
banner

10 березня — День Державного Гімну України: історія свята

10 березня — День Державного Гімну України: історія свята фото
10 березня в наші країни відзначають День Державного Гімну України. Це доволі молоде свято, яке було затверджене 7 грудня 2021 року Кабінетом Міністрів України, — пише zn.ua.


Історія свята

Перше публічне виконання пісні «Ще не вмерла України і слава, і воля» відбулось 10 березня 1865 року в Перемишлі як завершальний номер концерту, присвяченого Тарасові Шевченку. Саму тому ця дата вибрана як День Державного Гімну. На платівку гімн вперше був  записаний у кельнському відділенні «Грамофону» в жовтні 1910 року у виконанні Модеста Менцинського.

 У 1917—1920 роках «Ще не вмерла Україна» став одним із державних гімнів УНР та ЗУНР. Зокрема, 17 червня 1917 року американське видання «Нью-Йорк таймс» опублікувало замітку про затвердження офіційного перекладу гімну України:

15 січня 1992 року музичну редакцію М. Скорика та Є. Станковича (для хору та фортепіано) державного гімну затвердила Верховна Рада України, що знайшло своє відображення у Конституції України.


Фото: Ноти для голосу та гітари. Автограф Михайла Вербицького. Фото: wikipedia

А лише 6 березня 2003 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Державний гімн України». Законопроєктом пропонувалося затвердити як державний гімн національний гімн на музику Михайла Вербицького зі словами першого куплета і приспівом пісні Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна». Президент запропонував змінити звучання першої строфи гімну на «Ще не вмерла України і слава, і воля».

Гімн – символ українською незалежності, свободи, волелюбності, незламності, віри та надії. Сьогодні він, як Прапор і Герб, об’єднує українців у боротьбі з російським агресором і його впізнають і шанують в усьому світі.

Цікаві факти про Гімн України

  • Вірш "Ще не вмерла Україна" український етнограф Павло Чубинський написав у місті Києві, на вулиці Великій Васильківській, 122, у домі купця Лазарева.
  • Сьогодні оригінал тексту та музики гімну, які написані рукою авторів, зберігаються в Науковій бібліотеці імені Василя Стефаника у Львові.
  • Лише Іван Франко та Леся Українка визначили "Ще не вмерла Україна" як національний гімн.
  • Пісня "Ще не вмерла Україна" була національним гімном за часів УНР та ЗУНР.
  • Слова українського гімну надихали у важких боях за незалежність із російськими загарбниками Героїв Крут, Січових стрільців, воїнів УПА.
  • Перший запис гімну "Ще не вмерла Україна" відбувся за участі визначного українського оперного співака Модеста Менцинського в жовтні 1910 року в Кельні (Німеччина) на фірмі Gramophon.
  • Офіційне юридичне затвердження пісня "Ще не вмерла Україна" одержала 15 березня 1939 року — як гімн Карпатської України.
  • 5 грудня 1991 року пісня-гімн вперше офіційно зазвучала урочисто на засіданні Верховної Ради України, присвяченому підсумкам Всеукраїнського референдуму та виборам президента у виконанні хору імені Григорія Верьовки під керівництвом Анатолія Авдієвського.
За матеріалами zn.ua, life.novyny.live.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: