Завантаження ...
banner
banner

Ціна на електроенергію може зрости вже влітку — що відомо

Ціна на електроенергію може зрости вже влітку — що відомо фото

В Україні тариф на електроенергію можуть підвищити вже влітку. До травня, ймовірно, в уряді не встигнуть ухвалити рішення. Якщо до нової хвилі атак РФ на енергосистему в Міненерго спростовували заяви про плани підняти ціни на струм, то зараз відкрито говорять про підготовку такого рішення, — пише Обозреватель.

Збитки від атаки РФ можуть сягати мільярдів доларів (з урахуванням руйнування кількох ТЕС і значних пошкоджень ДніпроГЕС). Співрозмовники OBOZ.UA в уряді кажуть: остаточної пропозиції щодо того, яким може бути тариф, поки немає. Ймовірно, подорожчання не призведе до зростання вартості 1 кВт*год до відмітки більш як 3 грн. Однак усе ще не відомо, як енергосистема вистоїть перед новими атаками ворога і коли вони відбудуться.

Про те, скільки може коштувати 1 кВт*год після подорожчання і коли можуть ухвалити таке рішення, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Ситуація кардинально змінилась, але рішення досі немає

"У травні точно тариф не зміниться", – каже співрозмовник OBOZ.UA в уряді. Як приклад наводить ситуацію минулого року, коли обговорення щодо тарифу всередині уряду, міністерства, профільної комісії тривали майже пів року, і при тому тариф вдалося підвищити тільки з червня.

Швидко оцінити всі збитки також важко. Крім того, неможливо спрогнозувати, якими будуть результати наступних атак. "Ви ж чули, що президент сказав? Ракети закінчились, не було як захистити Трипільську ТЕС. Не треба нагнітати паніку, але уявіть ситуацію, що США не надають допомогу й ракет немає. Що тоді робити?" – замислюється співрозмовник у Кабміні.

Однак уже зараз почались обговорення щодо можливого підвищення вартості електроенергії. Після серії атак заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук чи не вперше від імені уряду публічно заявила, що підвищення тарифів може відбутися. "Трішечки напевно доведеться відкоригувати, щоб у нас була можливість хоча б якось покривати те відновлення і ремонти, які необхідні", – сказала Гринчук в ефірі національного телемарафону.

Зі схожою комунікацією виступив і голова профільного комітету Ради Андрій Герус. "Саме сьогодні такого рішення немає. Але йдеться про обговорення всіх цих джерел", – пояснив він.

"Точно можу сказати, що підвищувати тарифи в травні не будуть. Рішення потребує значного обговорення і узгодження, це неможливо швидко зробити. І також не буде сильного подорожчання. Розповіді про тариф у 5 грн чи навіть у 4 грн – дезінформація", – розповідає OBOZ.UA співрозмовник в уряді.

Як видно на графіку, тариф для населення не змінювався з жовтня 2021-го аж до червня 2023-го. Рішення ухвалили виключно через необхідність відновлювати енергосистему після обстрілів. Збитки, яких завдала Росія останніми обстрілами, ще рахують. Однак може йтися про мільярди доларів.

Лише ДТЕК оголосила про ураження на суму близько 230 мільйонів доларів. При тому РФ знищила дві ТЕС компанії "Центренерго" (Трипільська та Зміївська). Значних уражень завдали й ДніпроГЕС. Тільки за рахунок тарифу компенсувати збитки неможливо. Передусім кошти на відновлення енергосистеми виділяють міжнародні партнери. Однак і вони ставлять запитання.

Згідно з останніми даними Євростату (йдеться про інформацію ще за минулий рік), в ЄС середня вартість 1 кВт*год становить 12,1 грн. Німці платять 17,4 грн. Водночас в Україні вартість 1 кВт*год – лише 2,64 грн. Тож європейці можуть поставити логічне запитання: чому вони вимушені заощаджувати на електроенергії і платять повну ціну й при тому вимушені компенсувати ремонти в Україні, тоді як українці платять за світло в рази менше.

"Якщо тариф підвищать, наприклад, до 2,9 грн, це дасть ресурс для проведення ремонтних робіт, а для домогосподарства платіжка в середньому збільшиться всього на 39 грн при середньому споживанні. Це тільки варіант, це не значить, що буде такий тариф", – розповіли OBOZ.UA в уряді.

Якщо до початку масштабних обстрілів енергетики в уряді навіть не планували підвищувати тариф, то зараз це питання вивчають. Ймовірно, підвищення ціни уникнути не вдасться. Проте досі залишається багато невідомих. Енергетики все ще не закінчили оцінку збитків, невідомо, які потужності вдасться відновити. Водночас російські війська не збираються зупинятись і продовжать терористичні ракетні атаки на об'єкти цивільної інфраструктури.

Тарифи не можуть бути низькими

Україна в меморандумі з МВФ узяла на себе зобов'язання підтримувати належний захист енергосистеми, забезпечивши фінансування з таких джерел:

  • кредити й допомога партнерів;
  • бюджет;
  • тарифи.

"Забезпечення стійкості системи та скорочення квазіфіскальних зобов'язань вимагатимуть поступового підвищення тарифів на газ та електроенергію для відшкодування витрат при одночасному виділенні адекватних та цілеспрямованих ресурсів для захисту вразливих домогосподарств", – йдеться у документі.

Україна поступово має переходити до ринкового формування вартості електроенергії. Звісно, не йдеться про короткострокові перспективи. Це має відбуватися разом із загальним зростанням рівня доходів. Одночасно при формуванні тарифів також важливо зважати й на купівельну спроможність.

Українська енергетика потребує величезних інвестицій. Замість знищених ТЕС, як уже писав OBOZ.UA, необхідно будувати невеликі газотурбінні електростанції. Така децентралізація може захистити від майбутніх загроз, а також у період, поки в України не вистачає балансуючих потужностей (тобто немає можливості швидко нарощувати генерацію в період пікового споживання).

До речі, українці також можуть вплинути на розмір тарифу. Зараз у період вечірнього піка доводиться закуповувати електроенергію у вигляді аварійної допомоги з ЄС. І тариф на таку імпортну електроенергію в рази вищий, ніж платять українці. Тому кожна родина може щонайменше скоротити обсяг споживання і тим самим вплинути на загальні потреби в імпорті.

В "Укренерго" звернулися до українців із проханням скоротити споживання з 19:00 до 22:00. "Усі вцілілі електростанції та високовольтні підстанції "Укренерго" працюють на максимумі своїх можливостей, щоб виробити та передати достатньо електроенергії для покриття потреб споживачів", – зазначають у компанії. Однак, щоб проводити планові ремонти, доводиться відключати станції. І це скорочує генерацію.

Зростання тарифів неминуче в умовах багатомільярдних втрат, яких зазнала українська енергетика через атаки РФ. Однак для абсолютної більшості українців підвищення тарифів призведе до зростання сум в платіжках у межах 50-100 грн на місяць. Значно більше доведеться платити тим, хто споживає багато струму, використовуючи електроенергію для опалення.

Як повідомляв MYNIZHYN, одразу два підвищення тарифів на комунальні послуги: електроенергія та вода здорожчали.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: