Завантаження ...

Понад 170 гривень за пачку: в Україні здорожчають тютюнові вироби

Понад 170 гривень за пачку: в Україні здорожчають тютюнові вироби фото

173 гривні — саме стільки коштуватиме пачка сигарет з фільтром середньої цінової категорії через чотири роки. Чому зростають ціни на тютюнові вироби та як зміняться ціни незабаром — читайте у матеріалі.

В Україні в першому читанні ухвалили законопроєкт №11090, який призведе до значного підвищення цін на цигарки. Зараз документ готується до другого читання. Його можуть ухвалити вже до 1 липня. Це дозволить додатково зібрати в бюджет близько 612 млн грн наступного року, а поступово надходження зростуть на 13,8 млрд грн на рік, йдеться в документі.

Докладніше про те, як зміниться вартість сигарет в Україні через новий закон, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Сигарети подорожчають через директиву ЄС, але це також допоможе зібрати більше коштів. Україна ще кілька років тому зобов'язалась виконати євродирективу 2011/64/EU, яка передбачає встановлення мінімального акцизу на цигарки в розмірі 90 євро за тисячу сигарет. Притому в попередній версії закону розмір акцизів був визначений у гривні. І через значну девальвацію виявилось, що Україна умови ЄС не виконала.


Фото: Як змінюватиметься розмір акцизу. Джерело: ВР

Редакція OBOZ.UA розрахувала приблизну вартість пачки сигарет після ухвалення законопроєкту. Акциз зафіксований у євро, тому для оцінки вартості ми враховували прогноз курсу гривні, опублікований МВФ. Крім того, в прогнозі використано курс доллара до євро 1,07/1. Також у розрахунку є припущення, що акциз, як і йдеться в директиві, має становити не менше 60% від середньозваженої роздрібної ціни пачки.

Отже, згідно з розрахунками редакції:

  • до перегляду правил – 87,14 за пачку (згідно з Держстатом)
  • в 2024-му – 92,8 грн за пачку;
  • в 2025-му – 127,4 грн за пачку;
  • в 2026-му – 142,1 грн за пачку;
  • в 2027-му – 155,8 грн за пачку;
  • в 2028-му – 173,6 грн за пачку.

Коли зміни ухвалять, очікується збільшення надходжень від цигарок у 2025-му в розмірі 612 млн грн, у 2026 році додатково в бюджет має надійти 5 млрд грн, у 2027 році – 9,3 млрд грн, у 2028 році – 13,8 млрд гривень.

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради рекомендував ухвалити документ з певними змінами. Зокрема:

  • застосовувати єдиний курс валют протягом року;
  • доповнити графіком підвищення ставок акцизного податку на рідини, що використовуються в електронних сигаретах.

Зараз у документі не передбачено подорожчання рідин для електронних сигарет. Однак є окреме рішення щодо подорожчання тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕН), тобто стіків. Зараз пачка коштує близько 85 грн. Якщо враховувати прогноз МВФ щодо курсу гривні, а також планів щодо перегляду ставок, поступово її вартість зросте до 133,79 грн.

  • до перегляду правил – 85 за пачку
  • у 2024-му – 92,7 грн за пачку;
  • у 2025-му – 115 грн за пачку;
  • у 2026-му – 122,7 грн за пачку;
  • у 2027-му – 127,8 грн за пачку;
  • у 2028-му – 133,79 грн за пачку.

Як видно з двох графіків, зараз вартість хітсів незначно відрізняється від вартості пачки сигарет середнього класу. Однак уряд запропонував ввести різні акцизи для звичайних сигарет і стіків. Як результат, через чотири роки пачка хітсів може бути на 39,81 грн дешевше, ніж пачка сигарет. Акцизні ставки між хітсами та звичайними сигаретами відрізняються і в країнах ЄС.

Чому сигарети будуть дорожче за хітси

Мінімальний акциз для 1000 сигарет пропонують підвищити до 90 євро, а для виробів для систем нагрівання – всього до 72 євро. Проти такого рішення, зокрема, виступила ГО "Життя".

"За розрахунками фахівців ГО "Життя", ухвалення податкової преференції для ТВЕН, ініційованої Міністерством фінансів України, призведе до недоотримання в Держбюджет України щонайменше 5,2 млрд грн щороку. Всупереч інтересам України ці кошти з кишень громадян йтимуть на користь тютюнових компаній, включно з міжнародними спонсорами війни", – йдеться в рішенні.

Нардеп від "Слуги народу" Олексій Устенко в своїй колонці пояснив, навіщо така різниця. "І тут варто окремо зауважити прихильникам максимального підняття всіх податків і одразу – надмірне зростання акцизів на ТВЕН може створити "сприятливі" умови для появи контрабанди з інших країн, де ставки акцизу та ціни на них значно нижчі", – написав депутат.

Аргумент щодо збільшення рівня контрабанди після зростання акцизів активно використовують і тютюнові компанії. При цьому насправді зараз контрабандні сигарети виготовляються в Україні. Це ті цигарки, з яких не сплачують податки. Це завдає бюджету мільярдні збитки.

У 2021 році Україна гармонізувала акцизи на ТВЕН та сигарили до рівня сигарет. У 2023 році надходження до бюджету від акцизів на ТВЕН сягнули 14,4 млрд грн. Застосування різних акцизних ставок на ТВЕНи і сигарети може створити ситуацію, коли пачка стіків через чотири роки буде майже на 40 грн дешевша, ніж пачка сигарет. І це, звісно, створить конкурентну перевагу для виробників тютюнових виробів для електричного нагрівання.

Нагадуємо, раніше MYNIZHYN писав про те, як уникнути переплати субсидії, за яких умов вона може припинитися, що таке переплата субсидії.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: