Завантаження ...
banner

Лідера ХАМАСу ліквідували в Тегерані: що відомо

Лідера ХАМАСу ліквідували в Тегерані: що відомо фото

У Тегерані ліквідували лідера терористичної організації ХАМАС Ісмаїла Ханія. Він був одним із ключових посередників у переговорах про звільнення заручників у Секторі Гази та "головним ворогом Ізраїля", пише OBOZ.UA.

Про загибель Ханія повідомило Mehr News Agency. Зазначається, що на його резиденцію було здійснено напад. Загинув також один з охоронців лідера бойовиків.

У ХАМАСі та Корпусі вартових ісламської революції (КВІР) підтвердили цю інформацію, звинувативши у нападі Ізраїль. У КВІР, зокрема, зазначили, що Ханія та його охоронець загинули "мученицькою смертю".

Представник політбюро ХАМАСу Іззат ар-Рішк повідомив, що "лідер, брат, мученик, воїн Аллаха, шахід Ісмаїл Ханія загинув унаслідок віроломного нападу сіоністів біля своєї резиденції в Тегерані".

Незадовго до загибелі Ханія зустрічався з верховним лідером Ірану Алі Хаменеї та новообраним главою держави Масудом Пезешкіаном. В офіційній заяві Тегерану підтвердили факт смерті лідера ХАМАСу та пообіцяли провести розслідування, не згадавши про причетність Ізраїля.

Що передувало ліквідації терориста

Цікаво, що вбивство Ханія відбулося за кілька годин після ліквідації у Бейруті очільника генштабу Хезболли, другого номера в ієрархії цієї організації Фуада Шукра і в день інавгурації нового президента Ірану.

"Сіоністський ворог учора, у вівторок, 30.07.2024 р., атакував південне передмістя Бейрута, поціливши у житлову будівлю в одному з її районів, що призвело до загибелі кількох цивільних осіб, поранень інших і значного руйнування кількох поверхів будівлі. Перебував у будівлі тоді великий лідер джихаду, брат пан Фуад Шукер (Хадж Мухсен). Відтоді як стався цей інцидент, команди цивільної оборони активно працюють над розбором завалів", – йдеться в офіційній заяві Хезболли.

Сіоністи, яких звинувачують у причетності до ліквідації Ханія та Шукера, – це представники єврейського національного руху, що ставить своєю метою об'єднання і відродження єврейського народу на його історичній батьківщині Ерец Ісраель (Земля Ізраїлю).

Подібно до інших форм націоналізму, особливим різновидом якого він є, сіонізм припускає значне розмаїття ідеологій.

Що відомо про Ісмаїла Ханія

Ісмаїл Абдель Салам Ахмед Ханія очолював політбюро ХАМАСу з 2017 року. Він проживав у Катарі. Особисті статки лідера бойовиків оцінюють у кілька мільярдів доларів.

Народився 1963 року в Газі. Закінчив там Ісламський університет, здобувши професію філолога. Однак ще на студентській лаві долучився до терористичних формувань, 1989 року його заарештували і після трьох років ув'язнення вислали до Лівану. У 1990 році повернувся в Газу, де був призначений деканом Ісламського університету.

"Педагогічну" діяльність Ханія поєднував із терористичною, швидко просуваючись кар'єрними сходами ХАМАСу. Цим завдячував переважно ЦАХАЛу, який ліквідував лідерів бойовиків, звільняючи вакансії у їхніх рядах. У березні 2006 року Ханія побував у Москві на запрошення російського диктатора Володимира Путіна.

Свої мільйонні статки Ханія "заробив", контролюючи фінансові потоки у Газі. Ймовірно, частину коштів вдалося отримати шляхом ввезення контрабанди. Також гроші могли надходити йому у вигляді пожертв з рахунків благодійних фондів, які були покликані покращити життя жителів Гази.

2019 року Ханія переїхав до Катару, що розгнівало його прихильників. Відеозвернення з дорогих готелів, зустрічі із іншими лідерами ХАМАС у стилі арабських шейхів неабияк обурювали жителів Гази.

Також відомо, що лідер бойовиків нібито одружений зі своєю двоюрідною сестрою Амаль Ханією. Вони відсвяткували весілля, коли обом було по 16 років. Заради сімейного життя дівчина кинула навчання та стала домогосподаркою.

Нагадаємо, шо Іран, запускаючи свої ракети та дрони по Ізраїлю, очевидно не розраховував завдати суттєвої шкоди. Можливості ізраїльської та американської ППО там добре знають. Але іранці показали, що вони готові до ескалації, якщо їх провокують, як це трапилося з ударом по іранському консульству в Сирії, і в них є, чим відповісти.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: