Завантаження ...
banner

Скільки коштуватиме страховий стаж та як його докупити: подробиці

Скільки коштуватиме страховий стаж та як його докупити: подробиці фото

З 1 жовтня 2024 року в Україні мінімальний страховий внесок для зарахування одного місяця страхового стажу становитиме 1760 гривень. Це базується на мінімальній заробітній платі в розмірі 8000 гривень, про це повідомляє OBOZ.UA.

Громадяни, які не мають необхідної кількості стажу для виходу на пенсію, можуть докупити його, сплачуючи 1760 гривень за кожен місяць або 21 480 гривень за рік.

Підвищення мінімальної зарплати відбулося з 1 квітня 2024 року згідно з Законом України "Про Державний бюджет на 2024 рік". Мінімальний страховий внесок розраховується як 22% від мінімальної зарплати, тож у 2024 році для зарахування повного місяця страхового стажу особа повинна сплатити 1760 гривень до Пенсійного фонду України. Це стосується як тих, хто працює офіційно, так і тих, хто бере участь у добровільному пенсійному страхуванні.

Система загальнообов'язкового державного пенсійного страхування дозволяє брати участь у добровільному порядку. Це актуально для тих, хто не має постійного офіційного місця роботи. Громадяни можуть сплачувати внески як за себе, так і за інших осіб, які зареєстровані у Державному реєстрі соціального страхування і не є пенсіонерами.

Щоб спростити процес, у 2024 році громадяни можуть укладати договори на добровільну сплату страхових внесків в електронній формі через портал електронних послуг Пенсійного фонду України. Купівля страхового стажу — це можливість для тих, хто не має достатньо років стажу для виходу на пенсію. Законодавство України дозволяє докуповувати будь-яку кількість років страхового стажу, що особливо корисно для осіб, які з різних життєвих причин не змогли його накопичити.

У 2024 році для виходу на пенсію у 60 років необхідно мати щонайменше 31 рік страхового стажу. Якщо його бракує, громадяни можуть докупити стаж шляхом сплати мінімального страхового внеску.

Нагадаємо, в Україні люди, які не мають достатнього стажу для виходу на пенсію, можуть оформити державну соціальну допомогу. Ця виплата гарантує, що особа, яка втратила працездатність, отримає хоча б прожитковий мінімум.

Як повідомляв MYNIZHYN, люди, які отримали інвалідність внаслідок війни або є учасниками бойових дій, мають можливість підвищити свою кваліфікацію або освоїти нову професію абсолютно безкоштовно.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: