Завантаження ...
banner
banner

Мінфін пропонує з наступного року скасувати стипендії для студентів

Міністерство освіти і науки отримало лист від Міністерства фінансів, в якому пропонується з наступного року скасувати стипендію для студентів, яка сьогодні становить 830 гривень. Про це заявив заступник голови парламентського комітету з питань освіти і науки Олександр Співаковський

Стипендія


Міністерство освіти і науки отримало лист від Міністерства фінансів, в якому пропонується з наступного року скасувати стипендію для студентів, яка сьогодні становить 830 гривень. Про це заявив заступник голови парламентського комітету з питань освіти і науки Олександр Співаковський.

Також, за словами Співаковського, пропонується перевести навчання в магістратурі на контракт. "Парламентський комітет виступає проти зменшення бюджетного фінансування освітньої системи", - підкреслив він. 
 
Водночас джерела видання, знайомі з ситуацією, стверджують, що зараз обговорюється питання створення двох стипендій - соціальної та академічної. Перша не може бути менша рівня прожиткового мінімуму в країні, а друга - перш за все буде залежати від успішності в навчанні.
 
У свою чергу громадськість сприймає політику економії на освіті негативно. На думку голови всеукраїнської громадської організації "Студентська республіка" Павла Вікнянського, скасування стипендій не буде стимулювати молодь залишатися в країні. Про це він заявив в ефірі програми "Свіжий погляд".
 
"Нікому не радимо подібну політику. Все може закінчитися сумно для цього режиму, як і для попереднього. Я думаю, що треба дивитися на мінімальні потреби. Щоб молодій людині вистачало на бібліотеку, Інтернет. Я думаю – це 2 тисячі гривень. Краще економити на іншому", - сказав він.
 
Нагадаємо, з 1 вересня 2015 р. уряд підвищив розмір стипендій учням і студентам. Також була підвищена і мінімальна зарплата до 1378 грн.
 
Розмір мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії становить:
 
для учнів професійно-технічних навчальних закладів - 311 грн на місяць;
 
для студентів вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем "Молодший спеціаліст" або "Бакалавр", - 622 грн в місяць;
 
для студентів вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем "Бакалавр", "Спеціаліст" або "Магістр", - 825 грн в місяць.

112.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: