Завантаження ...
banner
banner

Відтепер біометричний паспорт видаватиметься з 14 років

З першого жовтня всі, хто досяг 14 років, зобов’язані отримувати біометричний паспорт. Раніше було з 16 років. Цей перший документ видаватиметься безкоштовно, на чотири роки

Біометричний паспорт


З першого жовтня всі, хто досяг 14 років, зобов’язані отримувати біометричний паспорт. Раніше було з 16 років.

Цей перший документ видаватиметься безкоштовно, на чотири роки. Після вісімнадцятирічного віку — на кожні 10 років. Уже за гроші.

Розмір адміністративного збору за оформлення (у тому числі замість втрачених або викрадених), обмін документів включатиме вартість адмінпослуги, бланка документа та його персоналізації (друк на поліграфічній продукції змінних даних).

Гранична вартість адміністративної послуги залежить від терміну, за який ви хочете отримати новий паспорт. Не пізніше 20 робочих днів — 0,1 мінімальної зарплати, 10 днів — 0,2 мінімалки. Нині вона — 1450 гривень.

Видаватиметься паспорт не книжечкою, а в формі пластикової картки. У ньому, окрім даних, які були раніше, ще буде податковий номер (ідентифікаційний код) і дата закінчення терміну дії документа. Тобто якщо новий не отримали вчасно, старий вже не дійсний.

— Міняти старі паспорти потрібно терміново й обов’язково?
 
— Новий формат документа, станом на перше жовтня, вже отримали 3780 осіб, які досягли 16 років (одержали паспорт уперше). Міняти старі чи ні — це право, а не обов’язок. Оскільки в документі (книжечці) зразка 1993 року строк дії не вказаний, — відповіла головний спеціаліст зі зв’язків з громадськістю та ЗМІ управління Державної міграційної служби в Чернігівській області Альона Шевченко.

Що стосується 14-річних, отримання нового документа, у зв’язку зі зміною прізвища чи втратою паспорта, а також вклеюванням фото по досягненні 25- та 45-річного віку, — то порядок отримання ще не затверджено Кабінетом Міністрів. Варто зазначити, що при оформленні ID-картки особам, які не досягли 18-річного віку, до безконтактного електронного носія не вносяться засоби електронного цифрового підпису.
 
Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №42 (1589)
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: