Завантаження ...
banner
banner

Джип-Запорожець: ЗАЗ хоче випустити новий кросовер

Запорізький автомобільний завод може випустити новий кросовер для українського ринку на базі китайської моделі Chery Tiggo 3X. Китайський кросовер Chery Tiggo 3X виготовляється на тій же платформі, що й модель ZAZ Forza. Тому для його виробництва не потрібне впровадження нової платформи

Chery Tiggo 3X

Запорізький автомобільний завод (ЗАЗ) може випустити новий кросовер для українського ринку на базі китайської моделі Chery Tiggo 3X.

Китайський кросовер Chery Tiggo 3X виготовляється на тій же платформі, що й модель ZAZ Forza. Тому для його виробництва не потрібне впровадження нової платформи. Будуть потрібні тільки нові інструменти для деталей екстер'єру та інтер'єру, а також для деяких деталей кузова.

Запуск виробництва нової моделі – це серйозні інвестиції. Але при нинішньому обсязі, вони навряд чи знайдуться у найближчі роки.
 
Кросовер може вийти на ринок лише за умови, що в Україні зросте попит на нові автомобілі. Прес-секретар Укравто Дмитро Скляренко розповів НВ Бізнес, що зараз немає сенсу говорити про комплектації і ціни на цей кросовер, оскільки зараз немає умов, щоб налагоджувати виробництво. За його словами, коли ринок нових автомобілів буде на рівні 300 тис. од. на рік. Тоді буде актуально запускати виробництво нових моделей. "А сам обсяг виробництва повинен бути на рівні 50 тис. машин, включаючи експортні поставки", – констатує Скляренко. – "Теж саме можна сказати і про модель ZAZ Slavuta Nova, яка була представлена в травні".
 
В Україні дуже популярний сегмент SUV (кросоверів). Так, за даними інформаційно-аналітичної групи AUTO-Consulting за 10 місяців 2016 року найбільш продаваною моделлю став 4,5-метровий кросовер Kia Sportage. Його вибрали майже дві тисячі українців. У зв'язку з цим, нова модель від ZAZ може виявитися затребуваною на українському ринку.
 
Кросовер Chery Tiggo 3X був вперше представлений в Пекіні у першій половині 2016 року. Він має довжину 4,2 м, під капотом розташовується 1,5-літровий бензиновий двигун потужністю 106 к.с. і буде доступний з 5-ступінчастою механічною коробкою передач або 4-ступінчастим автоматом. Незабаром планується комплектувати автомобіль з більш потужним турбомотор об'ємом 1,2-літра і потужністю 150 л. с., який буде працювати з 6-ступінчатою механікою або варіатором. На китайському ринку його ціна стартує від $9,5 тис. до $12 тис. Скляренко додає, що в Україні ця модель буде коштувати приблизно на третину дорожче, ніж на китайському ринку.
 
Старший аналітик ІК "Арт Капітал" Олексій Андрейченко зазначає, що Україна так і не досягла обсягу ринку 2009 року в 162 тис. од., а значить потенціал зростання є. Але для цього необхідне відновлення споживчого кредитування. "У 2008 році у людей була можливість взяти автомобіль в кредит, а сьогодні ця можливість зменшилася через нинішнє становище банківського сектора", – пояснює він.
 
Але, головне щоб авторинок досяг позначки в 300 тис. нових машин, повинні зрости доходи населення. За словами аналітика, цей процес зараз тільки почався. "Поки перша мета вийти на попередні докризові роки, коли продажі автомобілів були на рівні 200 тис. од.", – вважає він.

biz.nv.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: