Завантаження ...
banner
banner

Від Антарктиди відколовся айсберг величиною з половину Закарпаття

Від Антарктиди відколовся гігантський айсберг, який має площину як половина Закарпатської області — близько 6 тисяч квадратних кілометрів

Айсберг, Антарктида, Закарпаття


Від Антарктиди відколовся гігантський айсберг, який має площину як половина Закарпатської області — близько 6 тисяч квадратних кілометрів.

Про це повідомляє ВВС.

Супутник США спостерігав розкол льодовика «Ларсен С» 12 липня. Вчені чекали на цей розкол і стежили за цим процесом понад десять років.

У короткостроковій перспективі очікується, що величезний айсберг товщиною 200 м не буде рухатися надто далеко й швидко, однак він повинен бути під контролем. Течії та вітер можуть підштовхнути його на північ від Антарктиди, де айсберг може стати небезпечним для судноплавства.


Айсберг, Антарктида, Закарпаття


Із шельфового льодовика «Ларсен» частина «Ларсен А» відкололася від основного масиву в 1995 році. У 2002 році те саме сталося з частиною «Ларсена В» площею 3250 кв. км і товщиною 220 м. Всього через 35 днів «Ларсен В» зруйнувався майже повністю.

На початку червня 2017 повідомлялося, що від Антарктиди може відколотись айсберг. Тоді вчені прогнозували, що айсберг може відколотись від льодовика за декілька тижнів.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: