Завантаження ...
banner
banner

Вчені створили вакцину проти наркотиків

За словами фахівців, комбінована вакцина запобігає проникненню наркотичних речовин через гематоенцефалічний бар'єр, що розділяє кровоносну систему і мозок людини


За словами фахівців, комбінована вакцина запобігає проникненню наркотичних речовин через гематоенцефалічний бар'єр, що розділяє кровоносну систему і мозок людини

Група американських учених розробила вакцину, яка захищає мозок людини від дії героїну і синтетичних опіоїдів. Про це повідомляє УНІАН з посиланням на видання ScienceAlert.

Результати роботи дослідників були представлені на конференції Американського хімічного товариства у Вашингтоні.
 
Зазначено, що опіоїди складаються з невеликих молекул, які майже не розпізнає імунна система, тому людина не може протистояти їх впливу. Щоб активувати захист організму, фахівці створили препарат на основі гаптенів — невеликих молекул, які самі по собі не мають імуногенності, але набувають її, приєднуючись, наприклад, до білків.
 
У цьому випадку гаптени за своєю структурою нагадували опіоїди. Їх поєднували з білками-антигенами — чужорідними для організму речовинами, з якими специфічно зв'язуються антитіла, що викликають імунну відповідь. Після введення комплексу гаптен-антигена в організм пацієнта захисні системи реагують на присутність антигена і вчаться розпізнавати молекули з опіоїдною структурою.
 
Фахівці переконують, що комбінована вакцина запобігає проникненню наркотичних речовин через гематоенцефалічний бар'єр, що розділяє кровоносну систему і мозок людини.
 
Відомо, що вчені перевірили дію препарату на мишах і макак-резусах, які набували довготривалу стійкість до героїну і фентанілу — синтетичного опіоїдного анальгетика із сильним наркотичним ефектом. 
 
Науковці сподіваються, що вакцина дасть змогу зменшити залежність пацієнтів від наркотиків і знизити кількість смертей від передозувань.

unian.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: