Завантаження ...
banner
banner

Регулятори росту рослин: переваги та особливості застосування

Основною функцією регуляторів росту є стимулювання або пригнічення росту і морфогенезу рослин

Великі врожаї сільськогосподарських культур в умовах недостатньої кількості вологи, перепадів температур та посухи, що все більше поширюється в умовах глобального потепління, неможливі без застосування передових технологій обробітку ґрунту, внесення відповідних мінеральних добрив, засобів захисту та стимуляторів росту рослин. Вказані препарати ефективні не тільки для вирощування овочів, вони також підвищують врожайність плодових дерев та виноградників.

Основною функцією регуляторів росту є стимулювання або пригнічення росту і морфогенезу рослин. Регулятори росту рослин та їх органічні сполуки допомагають збільшити врожайність сільськогосподарських рослин до 20 відсотків. Придбати стимулятори росту рослин можна в спеціалізованих магазинах або відвідавши сайти Інтернет – продавців, наприклад сайт lnzweb.com.

Переваги від застосування стимуляторів росту

Вони змінюють фізичні параметри сільгоспкультур, стимулюючи їх розвиток та збільшуючи валовий збір. Оброблене такими препаратами насіння має кращу схожість, а сходи – більшу стійкість до негативних природних чинників. Розсада рослин, оброблена регуляторами росту краще вкорінюється, швидше звикає до нових умов зростання та має підвищену стійкість до хвороб. Оброблені живці та бульбові рослини швидше вкорінюються, менше вражаються шкідниками та швидше починають цвісти і плодоносити.

Застосування стимуляторів росту рослин окрім збільшення їх валового збору підвищує їхню якість (в насіння соняшника збільшується кількість масла, в картоплі – об’єм крохмалю, в зернах пшениці – клейковина).

Види стимуляторів росту рослин та їх застосування

В залежності від діючих речовин розрізняють біологічні та синтетичні регулятори росту рослин. До їх складу можуть входити:

  • речовини, що пришвидшують ріст і дозрівання рослин (ауксини). Вказані речовини також стимулюють розвиток кореневої системи та спрямовують корисні препарати по стовбуру рослини;
  • для пришвидшення витягування стебел та прискорення цвітіння рослин застосовують гібереліни;
  • для прискорення проростання насіння, стимуляції швидкості розвитку та ділення клітин, уповільнення процесу старіння використовують цитокініни;
  • для призупинення росту листя у дводольних культур (картопля, гречка, буряк, соняшник та інші) та пришвидшення процесу дозрівання застосовують етилен.

Стимулятори росту використовують не тільки в великомасштабному вирощуванні сільськогосподарських культур, але і в домашніх умовах для кімнатних рослин та під час оформлення ландшафтного дизайну. Проте стимулятори росту рослин ефективні тільки в поєднанні з усіма комплексними процесами при вирощуванні сільгоспкультур – починаючи від якісного обробітку ґрунту та підготовки площі для посіву до післяпосівного догляду (підживлення і захист від хвороб та шкідників).

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: