Завантаження ...
banner
banner

В НБУ очікують ріст інфляції та кількості споживчих кредитів на 8-9% у 2024 році



На початку лютого Нацбанк України вже традиційно опублікував інфляційний звіт, у якому перелічені основні поточні показники, а також прогнози на наступні кілька років — до 2026 року. Загалом в НБУ дають оптимістичні прогнози, однак наголошують, що ситуація й надалі залишиться доволі складною. А про повне економічне відновлення можна буде говорити лише після завершення бойових дій.

Один з найголовніших прогнозів Нацбанку — це зростання ВВП України на 3,6% вже у 2024 році. Нагадаємо, що у 2023 році зростання ВВП становило 5,7%. Ослаблення динаміки пов’язують зі збільшенням інфляції, а також зменшенням економічної допомоги від західних партнерів. 

Водночас в Україні, ймовірно, продовжить активно зростати обсяг споживчих кредитів. Якщо поглянути на перелік фінансових організацій з переліку https://kurs.com.ua/ru/finance/credit-online/microcredit, то можна побачити, що більшість з них пропонує кредитування на відносно невеликі суми — близько 30 тис. грн. Так звані мікрокредити користуються чималим попитом серед українців завдяки можливості отримати необхідну суму коштів максимально швидко. В багатьох випадках це можна зробити онлайн, скориставшись однією з доступних пропозицій на https://kurs.com.ua/ru/finance/credit-online. При цьому відсоткові ставки за кредитами залишаються доволі невисокими — здебільшого не вище 2%.

Ще один важливий прогноз Нацбанку — прискорення зростання економіки у 2025-2026 роках в середньому на 4-6% на рік. В НБУ очікують поступового зменшення військових ризиків й, відповідно, покращення інвестиційних настроїв серед українців. Однак варто пам’ятати, що ці показники будуть дуже сильно залежати від ситуації в країні. Тому впевнено говорити про досягнення прогнозованих результатів наразі складно.

Щодо інфляції, то за даними НБУ, у 2023 році цей показник був аномально низьким — 5%. В Нацбанку очікують, що у 2024 році він зросте до 8,6%. Втім, прогнози на 2023 рік також були вищими за фактичні. Тому є ймовірність, що й цього року інфляція буде меншою за 8,6%. З іншого боку, експерти звертають увагу на зростання витрат бізнесу через збільшення вартості енергоносіїв, дефіциту кадрів, підвищення акцизів та інших факторів, що прискорює інфляційні процеси.

Одним з елементів стабілізації показника інфляції на позначці близько 5-6% в НБУ називають ослаблення зовнішнього інфляційного тиску. Зараз українська економіка та фінансовий сектор дуже сильно залежать від зовнішнього фінансування. З часом Україні в будь-якому випадку доведеться ставати більш самостійною в цих напрямках та знижувати свою залежність від допомоги партнерів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: