Завантаження ...
banner
banner

Банки бізнесу: види кредитів підприємцям

Не секрет, що банки надають послуги не лише фізичним, а і юридичним особам, однак перелік таких послуг сильно відрізняється. Фінансові установи допомагають власникам бізнесу та компаніям відкрити рахунки, під'єднати еквайринг, замовити інкасацію та отримати кредити. Як правило, банки пропонують десятки різних видів позик, а тому пропонуємо розібратись, які види кредитів представлені для бізнесу на ринку.

Позики аграріям

Окрему групу позичальників становлять сільгоспвиробники та юридичні особи, які працюють у сфері агробізнесу. Оскільки до війни частка агропродукції в експорті становила понад 40%, наразі підтримка та допомога цьому бізнесу є ключовою для банків і країни в цілому. Кредитні програми відрізняються залежно від банку, який її пропонує, однак загалом позики надаються для:

  • Придбання, оновлення та ремонту основних засобів;

  • Поповнення оборотних/обігових коштів;

  • Масштабування та розвитку бізнесу;

  • Придбання сільгосптехніки;

  • Ремонту, оренди та купівлі приміщень;

  • Фінансування витрат сільськогосподарського циклу.

Наприклад, сільгосптехніка в кредит від Банку «Південний» — це кредит на самохідну та навісну техніку під заставу придбаних основних засобів для використання позичальниками у своїй діяльності. Банк пропонує індивідуальні умови кредитування та низькі відсоткові ставки.

Державні програми

За останні роки уряд України розробив низку державних програм кредитування, які реалізуються через банки. Головна їх особливість — наднизькі відсоткові ставки та пільгові умови надання позик. Серед активних пропозицій, доступних в банках, наявні такі:

  • «Доступні кредити 5-7-9%». Кредити, головна мета яких — підтримка бізнесу та створення нових робочих місць. Максимально можлива сума позики — 50 млн грн. Відсоткова ставка становить від 5% до 9% річних: за кожне створене робоче місце надається знижка в 0,5%; 

  • Кредитування експортерів з частковим покриттям страховкою. Експортно-кредитне агентство (ЕКА) пропонує страхування кредитів, які надаються експортерам української продукції, з покриттям позики до 85% від її суми. Максимальна сума кредиту — 5 млн грн (10 млн грн на групу позичальників);

  • «Програма державних гарантій». Забезпечення державою гарантування застави кредиту (до 50% її вартості). Надається на кредити сумою до 50 млн грн за невідновлювальною кредитною лінією.  

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: