Завантаження ...
banner

Заняття з репетитором онлайн: за і проти

 

Ще кілька років тому онлайн-уроки були чимось незвичайним, але зараз ситуація кардинально змінилася: можна знайти педагогів з будь-якої дисципліни, які проводять уроки дистанційно. Існує стереотип, що офлайн-уроки ефективніші за віддалений формат, але дедалі більше дітей займаються онлайн, зростає і кількість шкіл та викладачів, які працюють дистанційно. Наприклад, репетитор з української мови онлайн може мати повноцінний робочий день, протягом якого проводить зустрічі з учнями, не виходячи з дому. 

“За” онлайн заняття з репетитором

Найочевидніші плюси онлайн-навчання:

  • доступ до репетиторів будь-якого рівня з будь-якої точки світу; навіть проживаючи в селі чи невеликому містечку, дитина зможе займатися з топовим педагогом і якісно готуватися до вступу в будь-який ВНЗ нарівні зі своїми ровесниками з великих міст;
  • можливість не переривати заняття під час поїздок і хвороб;
  • економія часу і грошей на поїздки до викладача; це особливо важливо, якщо вашій дитині ще потрібен супровід у поїздках, у цьому разі економиться і час батьків;
  • найчастіше це ще й економія на навчальних матеріалах, оскільки більшість викладачів надає все необхідне в електронному вигляді.

“Проти” онлайн занять з репетитором

  1. Вдома дитині буде складніше концентрувати увагу. Та й безпосередня домашня та звична атмосфера може розслабляти, на відміну від навчального центру або шкільного кабінету. Це особливо актуально для дітей молодшого віку. Тут можуть прийти на допомогу батьки - не шуміти в будинку на час уроку, допомогти підготувати робоче місце. Іноді для найнепосидючіших дітей може допомогти навіть переодягання в шкільну форму. Мозок сприймає це як перемикання в робочий режим, і урок пройде відмінно.
  2. Потреба у високій самодисципліні. На індивідуальному офлайн занятті в учня навряд чи вийде сидіти в телефоні, тоді як під час заняття онлайн це зробити набагато простіше. Звісно, тут важливі й професійні якості педагога - наскільки він зможе мотивувати та зацікавити дитину, але й без допомоги батьків іноді не обійтися, особливо на перших порах.
  3. У разі групових онлайн уроків підтримувати дисципліну набагато складніше, ніж під час уроків у навчальному класі. Це особливо актуально під час занять із дітьми молодшого віку. Утім, вести групові уроки з підлітками з відключеними камерами теж не найпростіше завдання.
  4. Необхідність проводити за комп'ютером багато часу, що не дуже корисно для очей. У випадку з малюками допоможе додавання в план уроку розминок і фізкультхвилинок в ігровій формі.
  5. Відсутність живого контакту з учителем.



Стосовно останнього недоліку потрібно сказати, що в онлайн заняттях набагато менша емоційна включеність і учня, і викладача, тому час від часу можуть виникати складнощі. Самому викладачеві часто не вистачає віддачі в дитини під час онлайн уроку. Монітор, на жаль, не передає всю енергію учня.

Чи легко репетитору працювати онлайн?

Онлайн-навчання більш затратне для викладача не тільки емоційно. Підготувати якісний урок тут складніше, ніж офлайн - усе має бути на відстані одного кліка мишкою, на інтерактивній дошці чи в презентації, тоді як на звичайному занятті завжди можна взяти іншу книжку з полиці.

Для якісного онлайн-навчання необхідно освоїти кілька онлайн-сервісів для використання на уроці та видачі домашнього завдання. Це не тільки час, а ще й гроші за доступ до всіх можливостей повного функціонала платформ.

В офлайні завжди легше зацікавити дитину, особливо якщо це учні молодших класів чи дошкільнята - ігри, картки, розмальовки, фільми та інше підвищують ефективність навчання просто шляхом підключення ще одного каналу сприйняття інформації. 

Істотний мінус онлайн-навчання - неможливість проведення лабораторних робіт. Це актуально в разі вивчення, наприклад, хімії чи фізики. Тут частково можуть допомогти спеціальні набори, які можна придбати онлайн, і які містять усе необхідне для проведення безпечних дослідів зі шкільної програми в домашніх умовах.

Висновок

Онлайн-навчання має і плюси, і мінуси. Переваги цілком конкретні - доступ до викладачів будь-якого рівня, економія часу і грошей на дорозі та навчальних посібниках, можливість не переривати навчальний процес. Більшість мінусів же долається при грамотній побудові навчального процесу кваліфікованим репетитором і підтримці батьків.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: