Завантаження ...
banner

Суботній рецепт: РАТАТУЙ

Суботній рецепт: РАТАТУЙ фото

Рататуй – це овочеве рагу, запечене в томатному соусі, з додаванням спецій і прянощів. Вперше цю страву приготували в Провансале, а незабаром воно поширилося за межі Франції. Це і не дивно, так як смак і аромат цього овочевого страви викликає особливе захоплення. А різноманітність яскравих фарб, що входять в його склад овочів, робить страву ще більш привабливим і апетитним.

Інгредієнти для приготування рататуя:

  1. Баклажани середніх розмірів – 2-3 штуки
  2. Цукіні середніх розмірів – 2-3 штуки
  3. Помідори середніх розмірів – 2-3 штуки
  4. Базилік свіжий – 2-3 гілочки
  5. Чебрець свіжий – 2-3 гілочки
  6. Оцет бальзамічний  – за бажанням

Для соусу:

  1. Помідори стиглі середніх розмірів – 4-5 штук
  2. Цибуля ріпчаста середніх розмірів – 2-3 штуки
  3. Перець болгарський великого розміру – 1 штука
  4. Олія рослинна – 2-4 столові ложки
  5. Цукор – за смаком
  6. Сіль – за смаком
  7. Перець  чорний мелений – за смаком
  8. Часник середніх розмірів – 3-4 зубчики

Інвентар:

  1. Обробна дошка
  2. Ножа
  3. Миска – 5 штук
  4. Кухонний паперовий рушник
  5. Каструля
  6. Шумівка
  7. Плита
  8. Тарілка – 3 штуки
  9. Блендер
  10. Сковорода
  11. Дерев'яна лопатка
  12. Глибока форма для запікання
  13. Столова ложка
  14. Харчова фольга або папір для запікання
  15. Кухонні прихватки
  16. Духовка
  17. Широке блюдо для подачі

Приготування рататуя.

Крок 1: готуємо баклажани

нарізаємо баклажани на кружечки

Баклажани промиваємо під проточною водою і викладаємо на обробну дошку. За допомогою кухонного ножа нарізаємо наш овоч упоперек на кружальця товщиною не більше 3-4 міліметрів і перекладаємо у вільну миску. Потім посипаємо кружечки баклажанів сіллю і залишаємо їх у ємності на 20-30 хвилин, щоб вийшла гіркота з овочевого інгредієнта. По закінченню цього часу промиваємо баклажани під проточною водою і перекладаємо їх на паперовий рушник, щоб повністю просушити овоч від води. Потім перекладаємо кільця баклажанів у вільну суху миску.


Крок 2: готуємо помідори для соусу

робимо ножем на помідорах надрізи

З допомогою ножа надрізаємо шкірку помідора хрест–навхрест з одного боку і опускаємо овоч в каструлю з киплячою водою   15-20 секунд. Після - з допомогою  шумівки дістаємо овочевий інгредієнт ємності і перекладаємо в чисту миску. Коли помідори охолонуть, вручну знімаємо з них шкірку.

подрібнюємо помідори в блендері
Перекладаємо очищені овочі в чашу блендера і подрібнюємо їх на середній швидкості до однорідного рідкого стану, що по консистенції нагадуватиме пюре.


Крок 3: готуємо болгарський перець

нарізаємо на кубики болгарський перець

Промиваємо перець під проточною водою і з допомогою кухонного ножа робимо надрізи навколо хвостика овоча. Потім акуратно виймаємо ніжку з насінням. Ще раз промиваємо овочевий інгредієнт під проточною водою від насіння і перекладаємо його на обробну дошку. За допомогою того ж гострого інвентарю, перець розрізаємо на дві  рівні частини, а потім кожну половинку овоча нарізаємо вздовж на невеликі за розміром пластини, а пластини нарізаємо на квадратики і перекладаємо в чисту тарілку.


Крок 4: готуємо цибулю

подрібнюємо цибулю

За допомогою кухонного ножа очищаємо цибулю від лушпиння і промиваємо під проточною водою. Потім перекладаємо овочевий інгредієнт на обробну дошку і, скориставшись тим же гострим інвентарем, нарізаємо цибулю на невеликі квадратики, товщиною не більше 5 міліметрів. Подрібнений інгредієнт перекладаємо у вільну миску.


Крок 5: готуємо часник

подрібнюємо часник

Часникові зубчики перекладаємо на обробну дошку і, натискаючи на них рукояткою ножа, знімаємо з овочевого інгредієнта лушпиння. Потім дрібно подрібнюємо зубчики часнику і перекладаємо наш овочевий інгредієнт в окрему тарілку.


Крок 6: готуємо томатний соус

тушкуємо цибулю

Ставимо на середній вогонь сковороду з невеликою кількістю рослинної олії. Коли масло добре  розігріється, викладаємо в ємність цибулю. Тушкуємо цибулевий інгредієнт при постійному помішуванні  дерев'яною лопаткою.

тушкуємо цибулю з болгарським перцем

Коли цибуля стане м'якою, додаємо до нього шматочки перцю і, продовжуючи перемішувати два інгредієнта, тушкуємо їх ще протягом 4-5 хвилин.

додаємо в сковороду томатне пюре
Потім в цю ж ємність переливаємо з чаші блендера свіже томатне пюре, солимо, перчимо і додаємо цукор за смаком і знову, помішуючи всі овочеві компоненти з допомогою дерев'яної лопатки, продовжуємо тушкувати їх на середньому вогні ще протягом 10-15 хвилин. Потім ємність з готовою томатним соусом відставляємо в сторону.

Крок 7: готуємо цукіні

нарізаємо на кружечки цукіні

Цукіні промиваємо під проточною водою і перекладаємо на обробну дошку. Скориставшись кухонним ножем, нарізаємо наш овочевий інгредієнт на кружечки. Товщина кілець овочевого інгредієнта повинна бути приблизно дорівнює товщині кілець баклажана, тобто  3-4 міліметра. Потім кільця цукіні перекладаємо у вільну миску. Увага:   кільця овочевого інгредієнта солити не потрібно і нарізати наш інгредієнт потрібно перед самим приготуванням рататуя.


Крок 8: готуємо помідори для рататуя

нарізаємо на кружечки помідори

Помідори промиваємо під проточною водою  і перекладаємо їх на обробну дошку. Не знімаючи з овочевого інгредієнта шкірку, нарізаємо його за допомогою кухонного ножа на кільця товщиною не більше 3-4 міліметрів і перекладаємо їх у вільну тарілку. Увага:  овочевий інгредієнт слід нарізати безпосередньо перед приготуванням страви.


Крок 9: готуємо  чебрець

подрібнюємо листя чебрецю

Листя чебрецю промиваємо під проточною водою і, обтрусивши їх від води, перекладаємо на обробну дошку. За допомогою кухонного ножа дрібно подрібнюємо свіжу спецію, і перекладаємо в тарілку. Увага: чебрець має  гострим гіркуватим смаком,  тому для приготування маринаду цього інгредієнта досить покласти одну столову ложку.


Крок 10: готуємо базилік

подрібнюємо листя базиліка

Свіжі листя базиліка відрізняються ніжним смаком і приємним запахом, а в поєднанні з чебрецем посилюють гостроту страви. Листя базиліка  промиваємо під проточною водою і отряхиваем від води. Потім, переклавши їх на обробну дошку, з допомогою кухонного ножа дрібно подрібнюємо. Після  перекладаємо в миску до чебрецю. Увага: базилік, також як і чебрець має дуже насичений запах, тому я рекомендую використовувати цю пряність в обмеженій кількості. Зазвичай норма на одну порцію становить 2-8 грам свіжого базиліка.


Крок 11: готуємо рататуй

викладаємо у форму для запікання соус і овочі

На дно форми для запікання  з високими бортиками викладаємо томатний соус і за допомогою столової ложки рівномірно розрівнюємо його по всій поверхні ємкості. Потім у форму чергуючи, викладаємо кільця баклажанів, томатів і цукіні.  Послідовно  чергуючи між собою кільця овочевих інгредієнтів, викладаємо їх до тих пір, поки вони  не повністю заповнять форму для запікання. Потім зверху овочі рівномірно посипаємо подрібненим часником і дрібно порубаними листям чебрецю і базиліка.  Ще раз злегка солимо і перчимо, і скроплюємо рослинним маслом. Після цього ємність зверху щільно накриваємо харчовою фольгою або папером для випічки.  В попередньо розігріту духовку до температури 180°-190°С за допомогою кухонних прихваток, ставимо форму для запікання. Готуємо наше блюдо в такому температурному режимі протягом 1 год. По закінченню цього часу вимикаємо духовку, а ємність з нашим стравою залишаємо в духовій шафі ще на 10-15 хвилин.

рататуй
Потім дістаємо форму для запікання з духовки. Знімаємо з ємності фольгу, а страва скроплюємо бальзамічним оцтом.


Крок 12: подаємо рататуй

порція рататуя

Подавати рататуй  можна як в гарячому так і в холодному  вигляді, як самостійне блюдо.

рататуй з гарніром
Або ж пригощати друзів і близьких разом з таким гарніром, як риба або м'ясо. Також дуже смачно покуштувати це блюдо разом з будь-якими видами каш. За допомогою кухонного металевої лопатки акуратно перекладаємо рататуй на широке блюдо і за допомогою столової ложки поливаємо блюдо томатним соусом. Зверху овочеве рагу можна прикрасити подрібненою зеленню кропу або петрушки.

Приємного вам апетиту!


Поради:

– Для приготування соусу можна використовувати не тільки свіжі помідори, але й консервовані овочі.

– Бальзамічний оцет можна замінити звичайним або ж збризкувати наше готову страву можна свіжоприготованим лимонним соком.

– Якщо у вас немає свіжих листя базиліка і чебрецю, можете скористатися сушеними прянощами.

– Для приготування рататуя  цукіні можна замінити молодими кабачками. Якщо ж у вас немає  молодих кабачків, тоді перед тим, як готувати страву із більш зрілих овочів, зріжте  з них шкірку. Шкірку з молодих кабачків або цукіні зрізати не обов'язково, так як вона дуже тонка і ніжна.

– залежно від бажаної гостроти страви можете додати у рататуй подрібнений перець чилі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: