Завантаження ...
banner
banner

Знахідка черепа гігантської морської рептилії допомогла відкрити нові еволюційні теорії

Знахідка черепа гігантської морської рептилії  допомогла відкрити нові еволюційні теорії фото

Відкриття черепа гігантської морської рептилії у Сполучених Штатах допомогло відкрити нові теорії про швидкість еволюції та про те, як швидко цей процес може призвести до різноманітності. Про це пише УНН з посиланням на CNN.

Гігантська скам'янілість іхтіозавру - з черепом розміром майже два метри у довжину, передбачуваною довжиною тіла понад 17 метрів та вагою 45 тонн - була знайдена у штаті Невада.

Іхтіозаври – великі вимерлі морські рептилії, які домінували у морі понад 200 мільйонів років тому. Аналіз черепа цієї конкретної скам'янілості іхтіозавру відкрив новий вид: Cymbospondylus youngorum.

Аналіз черепа був частиною більш масштабних досліджень, зроблених міжнародною групою, щоб зрозуміти, наскільки швидко розмір тіла змінився у іхтіозаврів порівняно з еволюцією розмірів тіла китів - ще однієї групи спочатку чотирилапих наземних хребетних, які повернулися до життя у морі, як іхтіозавр.

"Іхтіозаври досягли гігантських розмірів тіла за дуже короткий проміжок часу, еволюційно кажучи – лише близько 3 мільйонів років. Для порівняння, китам знадобилося близько 45 мільйонів років, щоб досягти своїх найбільших розмірів тіла", - сказав доцент кафедри біології WM Ларс Шмітц.

Шмітц є частиною команди, що займається дослідженням скам'янілості.

"Це відкриття показує, що за сприятливих екологічних умов та певної стабільності навколишнього середовища еволюція може відбуватися дуже швидко", - заявив вчений.

Шмітц працював з групою міжнародних дослідників, щоб проаналізувати скам'янілість, ідентифікувати іхтіозавра як новий вид, створив філогенетичне дерево - діаграму, яка показує еволюційні відносини між різними біологічними видами, - а потім провів обчислювальний аналіз, порівнюючи швидкість і тип еволюції розмірів тіла іхтіозу.

 

Cymbospondylus youngorum був частиною групи рептилій, які повернулися в океан у тріасовий період - початок епохи динозаврів - і повністю адаптувалися до морського життя. Шмітц описує його як "рибну ящірку".Замените текст своим

 

Скам'янілість іхтіозавра, знайдена в Неваді, яка включає череп, плече і руку, схожу на ласт, що зберігся, була виявлена ​​в породах, які зберегли поперечний розріз фауни, що існувала приблизно через п'ять мільйонів років після "Великого вимирання". Це сталося близько 252 мільйонів років тому, коли вимерло 81% морського життя у світі.

"Океани того періоду сильно відрізнялися від наших сучасних океанів, - пояснив Шмітц. - Сучасні морські екосистеми, які живлять сучасних китів, складаються з планктону, якого не існувало, коли існував Cymbospondylus youngorum. Ми знайшли гігантського іхтіозавра, який жив у епоху, коли вважалося, що океани не в змозі підтримувати тварин такого розміру".

Це відкриття надало Шмітцу та дослідницькій групі нове розуміння того, наскільки швидко може відбуватися еволюція та призводити до різноманітності.

"Ця скам'янілість – приклад того, наскільки швидко еволюція може призвести до різноманітності, – сказав Шмітц. - Ви можете перейти від нуля до 100 за кілька мільйонів років, що дуже швидко з точки зору еволюції".

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: