Завантаження ...
banner
banner

Чому лікарі не рекомендують пити дуже гарячий чай

Чому лікарі не рекомендують пити дуже гарячий чай фото

Лікарка розповіла, чим може бути небезпечним гарячий чай.

Занадто гаряче


Всі люди різні, і звички у них також відрізняються. Одні люблять пити чай ледь теплим, інші вважають за краще холодний напій, а треті — «натуральний окріп». Якщо перші дві групи не викликають у медиків жодних побоювань, то за останніх лікарі серйозно побоюються. Вірніше, за їхнє здоров’я.

Адже надто гарячий напій може викликати опік слизової оболонки. Така травма може надовго (а в деяких випадках і назавжди) позбавити людину приймати їжу як зазвичай. Замість цього можна отримати спеціалізовані пюре або поживні розчини, що вводяться в тому числі внутрішньовенно.

Яким повинен бути «правильний» чай?

Гастроентеролог Ірина Бережна стверджує, що оптимальна температура чаю повинна бути в межах 37 градусів. Вище — вже небезпечно для здоров’я.

— Занадто гарячі напої вкрай не корисні для організму, зокрема для слизової. Можливе отримання мікроопіку. Тому напої повинні бути комфортної температури і не вище 37 градусів, температури тіла, — підкреслила медик.

Лікар також пояснила, що гарячі напої, особливо чай і кава, можуть навіть спотворити смак деяких продуктів, а ще збільшити кількість споживаних жирних продуктів.

За словами гастроентеролога, зміну смаку викликають такі речовини як таніни. Вони можуть «змусити» гірчити деякі продукти, які людина звикла їсти вприкуску до чаю.

А якщо чай з лікером?

Також Бережна звернула увагу на те , що не рекомендується вживати разом чай і алкоголь. Наприклад, додавати в нього лікер і інші «міцні» напої.

— Міцний алкоголь (практично чистий етанол) потрапляючи на слизові дає опік. Якщо поєднувати алкоголь з гарячим напоєм, також буде опік. Важливо пам’ятати і про те, що всмоктування алкоголю в гарячому середовищі йде набагато швидше, тому що розширюються дрібні судини. Відповідно відбувається набагато швидше сп’яніння, йде навантаження на серцево-судинну систему, на центральну нервову систему, на органи виділення і, перш за все, на печінку. Чай з алкоголем в принципі не поєднується, тому що в такому випадку частина алкоголю може всмоктуватися з додатковими токсичними речовинами через наявність в чаї танінів, — пояснила лікар.

 
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: