Завантаження ...
banner
banner

Як привчити дітей виконувати домашні обов'язки? Поради психологині

Як привчити дітей виконувати домашні обов'язки? Поради психологині фото

В етері Українського Радіо “Чернігівська хвиля” психологиня та арттерапевтка Наталія Лазаренко розповіла, як привчити дітей до повсякденних справ, особливо коли в сім’ї завжди є хтось з дорослих, хто, не замислюючись їх виконує. Детальніше у матеріалі.

Психологиня окреслила три основні принципи, за якими мають діяти батьки, аби залучити дітей до виконання хатніх обов’язків:

  • стимулювати допомогу грою;
  • розробити власну систему бонусів (заохочення після виконання домашніх справ);
  • подяка за виконання роботи.

Стимуляція грою

Приваблюючи грою — це найпоширеніший з варіантів, який стимулює дітей допомагати. Однак тут батьки мають враховувати віковий фактор — чим менша дитина, тим більше батьки мають подавати інформацію у вигляді гри.

“Наприклад, якщо дитині напряму сказати, щоб вона поскладала свої іграшки, то вона навряд чи захоче це зробити або буде відтягувати час. А коли їй запропонують пограти в «домашніх фей» і почати показувати це, складаючи іграшки, водночас стимулюючи її, мовляв: «Тепер так чистенько, так красиво стало, так набагато більше місця, і ти можеш тут вже побігати». В такому випадку дитина одразу включається у процес та допомагає”.

Домашні обов’язки дітей: як їх привчити до повсякденних справ. Розповідає психологиня. ФОТО: Getty images (ілюстративне)

Бонуси за виконання хатніх справ

Варто розказувати дітям, що в них є не тільки права, але й обов’язки, каже психологиня. Тут теж все залежить від віку дитини, адже права й обов’язки підлітків відрізняються від прав та обов’язків дошкільняти або першачка. В кожній родині ці права та обов’язки будуть різними — їх мають закладати батьки.

“Наприклад, можна створити журнал обов’язків, повісити його на видне місце, і ставити там підпис після кожної виконаної роботи або «зірочки». Також можна розробити систему бонусів: якщо зробиш оце — тобі одна «зірочка», інше — дві і т.д. І, коли за тиждень назбирається певна кількість «зірочок», то дитина має право за ці «зірочки» пограти, наприклад, на комп’ютері або зробити щось інше, що подобається дитині”.

Домашні обов’язки дітей: як їх привчити до повсякденних справ. Розповідає психологиня. ФОТО: Getty images (ілюстративне)

За словами Наталії Лазаренко, всю інформацію дітям щодо їх обов’язків варто доводити м’яким тоном та в зрозумілій їм формі. Також важливо почути зворотний зв'язок від дитини, для цього потрібно ставити їй питання: “Що ти думаєш з цього приводу? Це допоможе тобі виконувати обов’язки? Що, на твою думку, допоможе тобі виконувати твої обов’язки?”

Подяка за виконання роботи

Дітям дуже важливо дякувати за виконання будь-якої хатньої роботи, говорить Наталія Лазаренко.

“Подяка стимулює дитину робити щось ще краще, робити більше та робити це з задоволенням. Адже діти знають, що за цією роботою буде винагорода у вигляді подяки”.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: