Завантаження ...
banner

Благовіщення 2023: історія свята,традиції

Благовіщення 2023: історія свята,традиції фото

Благовіщення 2023 - третє найважливіше у році церковне свято після Різдва та Великодня. У цей день православні християни відзначають подію з життя Діви Марії, коли Архангел Гавриїл повідомив їй, що у Марії народиться Божий Син - повідомив їй благу звістку.

Благовіщення відзначається за 9 місяців до Різдва Христового, оскільки стільки триває вагітність. У Благовіщення Діва Марія дізналася про свою вагітність, а на Різдво - народила Ісуса.

Католики відзначають Благовіщення 25 березня, а Різдво - 25 грудня. Православні відзначають Благовіщення 7 квітня, а Різдво - 7 січня.

Важливо відзначити, що в ПЦУ обговорюють можливість відзначати Різдво та інші церковні свята за сучасним стилем разом з католиками. Якщо новий церковний календар схавлять офіційно, то православні віруючі теж відзначатимуть Благовіщення 25 березня.

Історія свята Благовіщення

Благовіщення Пресвятої Богородиці описано в Євангелії від Луки. У це свято архангел Гавриїл з'явився перед Дівою Марією, яка вела скромне життя і залишалася незайманою навіть у шлюбі. Ангел повідомив їй, що Марії судилося народити Божого Сина, який врятує все людство і спокутує людські гріхи. 

Марія здивувалася, як вона зможе завагітніти, якщо не ділить ложе з чоловіком. Тоді ангел пояснив їй, що зачаття буде непорочним від самого Святого Духа. Марія покірно прийняла свою долю і відразу завагітніла.

Традиції та звичаї на Благовіщення

У це свято в храмах проводять урочисті літургії в особливих блакитних шатах. Після літургії в небо випускають білих голубів як символ Святого Духа. У цей день можна відвідати богослужіння і помолитися Богу, адже вважається, що на Благовіщення відкриваються небеса і Господь чує всі наші прохання.

Як і в інші церковні свята, на Благовіщення прийнято збиратися за святковим столом і накривати багатий стіл. Хоч ще триває Великий піст 2023, на честь свята дозволяється їсти рибу і морепродукти. Також на Благовіщення освячують сіль в храмі і солять нею страви.

До Благовіщення віруючі готуються заздалегідь - прибирають в будинку, перуть постільну білизну і скатертини, виносять старі речі. У Київській Русі на Благовіщення відзначали прихід справжньої весни і початок нового циклу життя. Тому будинок належало добре прибрати, щоб "очистити" його від усього негативу.

Що не можна робити в Благовіщення

Як і в будь-яке велике церковне свято, на Благовіщення небажано займатися фізичною працею, лихословити і займатися ворожіннями. Інші дії в свято не під забороною.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: