Завантаження ...
banner
banner

Міфічна здатність до життя: звідки з'явився міф, що кішки мають дев'ять життів

Міфічна здатність до життя: звідки з'явився міф, що кішки мають дев'ять життів фото

В істориків є уявлення, звідки взялася міфічна схильність кішок до виживання. Можливо, це і спричинило появу повір'я, що у кішок дев'ять життів.

Деякі вважають, що походження міфу про дев'ять життів походить від англійського прислів'я, пише ukr.media.

"У кішки дев'ять життів. Протягом трьох вона грає, протягом трьох вона блукає, і протягом останніх трьох вона залишається на місці".

Хоча ця приказка була просто призначена для опису життєвого циклу кота від кошеня до дорослої кішки, цілком можливо, що вона прижилася. Люди почали вірити, що у кішок насправді було дев'ять життів.

Містичне число 9

Число дев'ять має значення в деяких інших традиціях і культурах. Дев'ять — це щасливе число в китайській культурі, тому що воно звучить так само, як слово "довговічний". А в грецькій міфології є дев'ять муз. Дев'ять можна вважати щасливими в ранньохристиянській традиції. Воно являє собою Трійцю (тричі три).

Але коти насправді не мають дев'яти життів

Число дев'ять не є універсальним. Деякі народи по всьому світу вважають, що кішки мають кілька життів. В арабомовних частинах світу вважають, що у кішок шість життів. А в іспаномовних частинах світу, а також в Італії, Греції та Бразилії люди вірять, що у кішок сім життів. Той факт, що міф не узгоджений у всіх напрямках, доводить, що це скоріше фольклор, ніж факт.

Тому як і у всіх інших тварин на планеті, у кішок є тільки одне життя, яке закінчується так само, як і життя інших живих істот. Дослідження в журналі Scientific Reports, показало, що "вбивцею кішок № 1" є захворювання нирок. Гостра ниркова недостатність зазвичай призводить до смерті кішки приблизно у віці 15 років.

Хоча у кішок насправді немає дев'яти життів, багато людей вірять в цей міф. Бо кішки здатні пережити падіння, які напевно були б смертельними для більшості інших живих істот. Але наука може пояснити це явище. Коти мають рефлекс випрямлення. Коли кішки падають, вони мають природну здатність повертати своє тіло і приземлятися на ноги, навіть коли падіння відбувається з дуже високих місць, а приземлення на карачки допомагає розсіяти наслідки падіння.

У кішок більше хребців, ніж у людей. Це робить тварин дуже гнучкими і дозволяє їм мати екстремальну рівновагу і швидкі рефлекси. Також можуть допомогти їм вижити в складних ситуаціях і ризикованих падіннях. Однак, попри свою жорсткість, вони все ще граціозні, ніжні, живі істоти.

Кіт повинен самостійно обирати їжу, яка корисна для нього. Але часто власники пухнастих улюбленців дають їм те, що їдять самі. Тому треба знати, яка їжа є небезпечною для цих тварин. Хибно думати, що коти люблять пити коров'яче, козяче або овече молоко. Коров'яче молоко не є природною їжею для котів.

Думка, що риба – улюблена їжа кішок, теж помилкова. В природі коти не їдять рибу. Давайте її зрідка, віддаючи перевагу морській. Річкова риба небезпечна вмістом паразитів та провокує сечокам'яну хворобу.


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: