Завантаження ...
banner
banner

Як зігрітися без опалення: поради альпініста, що діють завжди

Як зігрітися без опалення: поради альпініста, що діють завжди фото

Попереду на українців чекає ще одна тяжка зима. За прогнозами експертів, росіяни знову будуть цілитися по об’єктах критичної інфраструктури, намагаючись влаштувати черговий блекаут.

Важливо завчасно запастися теплими речами та бути готовими до екстремальних умов. Геннадій Копейка, президент Федерації альпінізму та скелелазіння Харківської області, майстер спорту міжнародного класу з альпінізму, розповів в ефірі "Українського радіо. Харків", які додаткові засоби допоможуть зігрітися без опалення.

Поради щодо одягу

Багатошаровий одяг допоможе зберегти тепло. Термобілизна та натільна білизна має не сковувати рухи, тому підбирати слід правильний розмір. Наверх варто надягнути сорочку, светр, вовняні вироби, які добре зберігають тепло.

Поради щодо активності

Альпініст каже, що саме рух допомагає вижити в екстремальних умовах. Якщо при мінусовій температурі ви на кілька хвилин зупиняєтеся – одразу починаєте відчувати холод. Рухатися слід і якщо ви відчуваєте, що почали замерзати кінцівки. Не допускайте оніміння пальців на руках та ногах – це перша ознака обмороження. Розганяйте кровообіг, присідайте, махайте руками тощо.

Поради щодо взуття

Обирайте товсту підошву та дотримуйтеся правил багатошаровості. Надягніть кілька шкарпеток, але важливо, щоб у взутті був простір – ногу не має сильно стискати, інакше при порушенні кровообігу є ризик обмороження.

Правила щодо термобілизни

Термобілизна – це не маркетинговий хід. Такі речі дійсно зігрівають. За можливості завжди слід мати запасну термобілизну, що допоможе у випадках, якщо ви спітніли. Мокрий одяг не тримає тепло, але може сильно переохолоджувати.

Правила щодо напоїв

Теплі напої допоможуть зігрітися. Краще уникати алкоголю – він діє короткостроково. Тобто, виникає ілюзія: зараз вам тепло, але через короткий проміжок часу стане гірше, холод почне відчуватися сильніше. Альпіністи ніколи не використовують алкоголь для розігріву, адже він розріджує кров.

Правила щодо додаткових джерел енергії

Альпініст рекомендує запастися якимось джерелом енергії. Наприклад, маленькою газовою горілкою, пальничком тощо. Важливе застереження: з цим газом треба бути дуже обережним – якщо погасне полум’я, то можна задихнутися. Маленькі пальнички допоможуть підігріти воду або їжу.

Правила щодо їжі

Їжа – джерело енергії, що також може зігріти. Якщо ви відчуваєте голод, то є ризик, що за низької температури повітря ви просто знепритомнієте.

Раніше OBOZ.UA розповідав, який одяг найкраще захистить від холоду.


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: