Завантаження ...
banner
banner

Чому ми сваримося з близькими під час війни і як запобігти конфлікту: поради психолога

З-поміж усіх емоцій, які відчувають люди під час війни, мають місце тривоги та образи і трапляються великі сварки через дрібниці, після яких нам буває соромно й незрозуміло, чому так взагалі сталося.

Як із цим всім упоратися, читачам MYNIZHYN.com розповідає кандидат психологічних наук, доцент НДУ ім. М. Гоголя; практичний психолог Олександр Пісоцький

Чому ми сваримося з близькими під час війни і як запобігти конфлікту?

Загалом, конфлікт постійний наш супутник у житті. Він має не лише негативні моменти, але й позитивні, якщо його було конструктивно вирішено. Проте у сучасних умовах конфлікти дуже часто переростають у сварку.
Причини таких конфліктів можуть бути різними. Всі їх перерахувати неможливо, проте ось найбільш типові:

  • виснаженість;
  • втома як фізіологічна, так і психологічна;
  • напруженість; брак або взагалі повна відсутність важливої інформації;
  • невиправдані очікування майбутнього (порушилися плани).

Окремим рядочком – питання політики, війни, намагання щось і комусь довести.

Як запобігти виникненню конфліктів?

По-перше, не звинувачуйте нікого ні в чому (зараз важко зрозуміти, хто був правий, а хто ні), краще поділіться своїми сумнівами й обговоріть необхідні кроки, спільні дії. Це буде більш конструктивна й спокійна розмова.
По-друге, спілкуючись із рідними, шукайте те (спогади, спільні справи), що зможе вас об’єднати, а не налаштує один проти одного.
По-третє, не намагайтеся нічого нікому доводити, залишайтеся стриманим, говоріть спокійним тоном. На початку розмови просто скажіть за що ви поважаєте цю людину, проговоріть, що вам приємно з нею спілкуватися!
По-четверте, коли відчуваєте, що розмова заходить «у глухий кут», спробуйте змінити тему, а якщо не вдається – краще завершіть її.
По-п’яте, оминайте надто «слизькі» теми для розмов, зокрема політичні, адже у кожної людини погляди тут будуть кардинально різнитися (щось довести просто неможливо, а настрій собі зіпсуєте!).

Наостанок, не говоріть надто голосно, не переходьте «на крик». Це зараз найбільші чинники сварки.
 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: