Завантаження ...
banner
banner

8 березня: історія свята та коли відзначається День жінок

8 березня: історія свята та коли відзначається День жінок фото

Вже не перший рік в Україні обговорюють відмову від святкування Міжнародного жіночого дня 8 березня.
Аргументують тим, що це - радянське свято. Але це не зовсім так.


Хто і коли придумав цей день, як він змінювався під час історії та чи буде свято 8 березня в Україні 2024 року, про це і не тільки докладніше у матеріалі УНІАН.

Історія 8 березня - офіційна та неофіційна версії

У Міжнародного жіночого дня є кілька версій. Якщо коротко, то хронологія появи свята виглядає так:

  • 8 березня 1857-го, Нью-Йорк - співробітниці фабрик із виробництва текстилю влаштували акцію і зажадали оплату праці таку саму, як у чоловіків, робочий день тривалістю 10 годин (замість 16) і виборче право.
  • 1908-й - ініціативу підхопила Соціалістична партія США. Це свято там стали відзначати вже з 1909 року.
  • 8 березня 1910-го, Копенгаген - відбувся форум жінок, де з ініціативи Клари Цеткін (вона представляла соціал-демократів Німеччини) цей день, 8 березня, зробили міжнародним святом. У цю дату жінки збиралися йти на демонстрації, щоб звернути увагу суспільства на жіночі проблеми.
  • 19 березня 1911-го - у кількох країнах (Німеччині, Данії, Австро-Угорщині, Швейцарії) відзначили Міжнародний жіночий день.
  • 1917-й, Петроград - відбулася демонстрація жінок. Акція стала відома як Лютнева революція, її дата за старим стилем - 23 лютого (за новим це 8 березня).
  • Початок 1920-х - свято затвердили в СРСР.
  • 1977-й - ООН присвоїла 8 березня статус міжнародного дня, його назвали Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир.

Свято 8 березня має і неофіційну версію. Нібито 1857 року в Нью-Йорку протестували зовсім не працівниці текстильних фабрик, а представниці найдавнішої у світі професії - повії. Їхні вимоги були трохи іншими: виплатити матросам зарплату, щоб ті могли розрахуватися зі «жрицями кохання».

У 1894-му, 8 березня, демонстрація повій відбулася в Парижі - жінки вимагали таких самих прав, як у швачок або пекарів, і створення своїх профспілок. У 1895-му в Чикаго і в 1896-му в Нью-Йорку відбулися схожі акції, а в 1910-му нібито сама Клара Цеткін із Розою Люксембург, своєю подругою, вивела повій на вулиці Німеччини - вони вимагали покласти край свавіллю поліції.

Неофіційну версію свята в СРСР замовчували - країні потрібні були ударниці праці, які вміють водити трактор і загартовувати сталь, тож жіночий день у СРСР тривалий час був із політичним забарвленням, а сам образ радянської жінки був насамперед «трудівницею, матір'ю і комуністкою». Але в 1970-х у радянських школах хлопчики почали вітати дівчаток із цим днем, а після розпаду Союзу свято стало романтичним і перетворилося на "день весни, краси і жіночності".

Куди перенесли 8 березня в Україні

Дискусія щодо того, яке свято 8 березня в Україні слід відзначати і чи потрібно взагалі, триває кілька років. Багато українців вважають, що настав час скасувати радянські свята, до числа яких відносять і Міжнародний жіночий день. 14 лютого 2023-го у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт - у ньому пропонують відмовитися від 8 березня, а замість нього відзначати і зробити вихідним День української жінки 25 лютого (у день народження Лесі Українки).Опитування з цього питання навіть зробили в застосунку «Дія»: запитали, чи потрібно залишити 8 березня офіційним вихідним, чи зробити робочим. Українці проголосували за збереження вихідного на 8 березня.

Коли відзначається День жінок в Україні у 2024 році

Хоча багато хто 8 березня сприймає як комуністичний пережиток, він залишається офіційним державним святом. Жіночий день в Україні 2024 відзначатимуть, як і раніше, 8 березня.


Фото online.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: