Завантаження ...
banner
banner

У світі: загадка алмазного кар'єру, що розташований прямо на озері

У світі: загадка алмазного кар'єру, що розташований прямо на озері фото

В Канаді є рудник Дьявік, який можна вважати дивом природи та інженерної думки. Адже він розташований на острові посеред озера. Навколо нього вода, але вона не потрапляє всередину кар’єру! Яке ж цьому є пояснення?

Пише Очманіти

Щоб побачити диво, необхідно вирушити на саму північ Канади. Тут на Невільничому озері є кілька кар’єрів. Вони розроблялися в період розпалу так званої алмазної лихоманки близько 30 років тому.

На тлі бурхливої діяльності геологів деякі економісти розраховували, що видобуток призведе до обвалу світового ринку алмазів. Але цього не сталося, оскільки обсяги запасів Канади були істотно переоцінені.

Дьявік експлуатується з 2003-го. Експерти вважають, що тут можна видобути близько 40 млн. каратів алмазів!

У 2012-му робітники пішли в підземні шахти, добувши все, що могли, у відкритому кар’єрі. Вони працюють у безлюдній тундрі, а по сусідству є все, що потрібно для роботи, включно з фабрикою. Люди живуть у спеціальних модулях.

Озеро славиться не тільки коштовностями, які ховаються в надрах. У найчистішій воді живе багато риб, включно з лососем. Тому сюди охоче приїжджають для відпочинку та рибного лову.

При цьому екологи ретельно стежать, щоб видобуток алмазів не шкодив природі. Щоб уникнути потрапляння відвалів гірничих порід в озеро, а також для запобігання заливанню кар’єра водою, було побудовано дамбу. Її довжина становить майже 4 кілометри!

Як повідомляв MYNIZHYN, на Тернопільщині під Свято-Миколаївським собором у Кременці знайшли розграбовані поховання заможних жителів 17-18 століття.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: