Завантаження ...
banner
banner

Учені в Антарктиді знайшли яйце гігантського звіра: подробиці

Учені в Антарктиді знайшли яйце гігантського звіра: подробиці фото

Коли обговорюється тема про найвеличніше яйце, яке колись знаходили на Землі, змагання відбувається між представниками рептилій та птахів. Птах-слон має шанси на лідерство зі своїм гігантським яйцем, яке може змусити сучасного страуса виглядати лише середнім за розміром. Однак “Таємничий Об’єкт”, знайдений ученими в Антарктиді, займає друге місце та належить до цілком іншої категорії істот, — пише t4.com.ua.

В Антарктиді дослідники знайшли фосилію яйця стародавньої морської рептилії, розміром схожого на американський футбольний м’яч і віком близько 66 мільйонів років. Ця знахідка стала першою в своєму роді на цьому континенті, представляючи яйце з м’якою шкаралупою. Вважається, що воно належало мозазавру.


Фото: Вважається, що дитинча мозазавра вислизнуло з яйця незабаром після його знесення.Автор зображення: Франциско Уейхалео, 2020

“Цей екземпляр походить від істоти, розміром з динозавра, але яйце зовсім не схоже на динозавряче”, – прокоментував головний автор дослідження Лукас Легендр, аспірант Школи геологічних наук при Університеті Техасу в Остіні. “Воно нагадує яйця сучасних ящірок і змій, хоча належить до дійсно величезного представника цих істот.”

Раніше припускали, що велетенські морські рептилії крейдяного періоду народжували живих потомків, але ця дивовижна знахідка суперечить такій гіпотезі. Вчені охрестили цю кам’яну фосилію, яка має розміри близько 28 на 18 сантиметрів, як “Таємничий Об’єкт”.

Знахідка яйця з м’якою оболонкою, яке “виділяється своєю сплюснутою та зморшкуватою формою”, стала однією з найбільших серед усіх відомих яєць, поступаючись лише яйцю птаха-слона. Її структура схожа на більшість яєць існуючих ящірок і змій, що свідчить про те, що істота, яка його залишила, могла відкладати яйця з подальшим розвитком всередині тіла до вилуплення.


Фото: Нелітаючий птах-слон досягав до 3-4 метрів у висоту, а деякі особини важили понад 600 кг

Навпаки, гігантські птахи-слони, які не могли літати, колись мешкали на Мадагаскарі, важили до 500 кілограмів і могли досягати 3 метри у висоту. Їхні величезні розміри припускали, що одне яйце могло б нагодувати цілу родину людей.

На відміну від м’якого яйця морської рептилії, яйце птаха-слона мало тверду оболонку. Вони є одними з найбільших яєць, коли-небудь знайдених на Землі, з довжиною оболонки в 33 сантиметри та об’ємом вмісту до 8,5 літра.


Фото: Могутнє яйце птаха-слона — це шматок шкаралупи ліворуч. Автор зображення: Денис Бурез, Музей природної історії, Лондон, завантажено SunOfErat, CC BY 2.0 , через Wikimedia

За даними Книги рекордів Гіннеса, яйце птаха-слона еквівалентно семи яйцям страуса, 183 курячим яйцям або навіть понад 12 000 яйцям колібрі, що робить це яйце найбільшою окремою клітиною, що існувала на планеті.

Обидва види яйцекладних велетнів вже вимерли, і сьогодні звання найбільшого яйця належить яйцю страуса. За даними Discover Wildlife, рекорд серед яєць сьогоднішніх птахів належить страусу із Швеції, який відклав яйце вагою 2,589 кілограма.

Як повідомляв MYNIZHYN, у Канаді є рудник Дьявік, який можна вважати дивом природи та інженерної думки. Адже він розташований на острові посеред озера. Навколо нього вода, але вона не потрапляє всередину кар’єру! Яке ж цьому є пояснення?

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: