Завантаження ...
banner

20 цікавих фактів про все на світі

20 цікавих фактів про все на світі фото

Чому Австралія була Голландією, кухлі в офісі негігієнічні, а в Османській імперії страчували за каву.

Пише сайт Очманіти 

Ми зібрали ці та інші цікаві факти, щоб ви дізналися більше про навколишній світ.

1. Аж до початку 19 століття Австралію називали Новою Голландією

Коли 1644 року голландський мореплавець Абель Тасман натрапив на материкову Австралію, він назвав її «Новою Голландією». А «Австралією» (або «Террою Австраліс» – «південна земля») на той час називали континент, який ми знаємо сьогодні як Антарктида.

2. У 20% офісних чашок містяться фекальні бактерії

Дослідники з Університету Арізони підрахували, що 90% «чистих» чашок в офісі «заселені» мікробами. 20% з них – бактерії, які зазвичай присутні у випорожненнях (наприклад, коліформні бактерії та кишкова паличка). Таким чином, вони розкрили, наскільки негігієнічним може бути офісне життя.

3. Шанси того, як приземлиться монета, – не 50 на 50, а 51 на 49 (тобто вона трохи частіше приземляється на один бік)

Професор математики та статистики Стенфордського університету і колишній професійний фокусник Персі Діаконіс, а також його колеги-дослідники Сьюзан Холмс і Річард Монтгомері опублікували наукову роботу під назвою «Dynamical Bias in the Coin Toss» (Динамічна похибка при підкиданні монети).

У ній вони досліджували шанси приземлення монети з використанням високошвидкісної фотографії, спеціальної машини для підкидання монет і статистичних методів. І дійшли висновку, що в 51% випадків монета приземляється на один і той самий бік.

4. Одна з найсерйозніших загроз життю дитинчат панд – це їхня мати

Новонароджені панди майже в тисячу разів менші, ніж їхні батьки (1/900 розміру їхньої матері) – це одна з найбільших різниць у розмірах серед ссавців: тільки сумчасті мають більш контрастне співвідношення. З матерями вагою 90 кілограмів і такими крихітними немовлятами будь-який промах і незграбний рух батьків може виявитися фатальним для малюка.

5. Першими тваринами, відправленими в космос, були дрозофіли

20 лютого 1947 року кілька плодових мух стали першими живими істотами із Землі, які відвідали космос. Їх відправили американці за 11 років до заснування НАСА: мух розмістили в німецькій ракеті, яку захопили наприкінці Другої світової. Мухи досягли висоти трохи більше 100 кілометрів, що цілком достатньо для того, щоб вважати їх першими, хто здійснив подорож у космос.

Після того як їх скинули з парашутом, комахи все ще були живі, і дослідження показали, що вони не мутували, – це відкрило шлях для довгої серії місій, під час яких за межі атмосфери відправляли різноманітних живих істот, зокрема мавп, собак і людей.

6. Офісне крісло на коліщатках придумав Чарльз Дарвін

У своєму офісі в Даун-Хаусі в англійському графстві Кент Чарльз Дарвін розклав усі зразки, які зібрав під час своїх дослідницьких експедицій. Але вставати, пересувати важке крісло і весь час сідати знову і знову, переміщаючись від столу до столу для порівняння зразків, було непрактичним.

Тож він прикрутив до ніжок крісла чотири поворотні коліщатка і міг легко кататися кабінетом, тим самим зробивши перше відоме офісне крісло на коліщатках.

7. Коко Шанель була нацистським секретним агентом

Давно відомо, що під час Другої світової війни Коко Шанель була коханою нацистського офіцера. Але в останнє десятиліття завдяки розслідуванню історії, а також розсекреченим доказам французької поліції стало зрозуміло, наскільки сильно модельєр була пов’язана з нацистами.

Вона не тільки була антисемітом і часто відвідувала нацистів, щойно вони окупували Париж, а й діяла як їхній секретний агент під кодовим ім’ям «Вестмінстер». Вона брала безпосередню участь у розробці плану взяття Мадрида і в місії як парламентер із Черчиллем. Після війни їй вдалося повністю уникнути судового переслідування, і її модна імперія стала успішнішою, ніж будь-коли.

8. В Османській імперії 17 століття вживання кави каралося смертю

У період з 1623 по 1640 роки султан Мурад IV заборонив в імперії всі наркотичні речовини. Алкоголь опинився під забороною. Тютюн – під забороною. А як же кава? Теж під забороною. Причому Мурад IV особисто стежив за тим, як виконується новий закон: кажуть, він маскувався під мирянина, гуляв містом зі своєю шаблею і позбавляв голови будь-якого «кавомана», який траплявся йому на шляху.

Однією з основних причин його хрестового походу проти кави була популярність кафе, в яких збиралися чоловіки. Вони розмовляли, слухали вірші, грали в шахи і нарди… і не ходили в мечеть. Чи достатньо смертної кари, щоб відучити народ від кави? Однозначно ні. Кава все одно залишалася популярним напоєм, і релігієзнавці зрештою погодилися з тим, що люди не збиралися від неї відмовлятися. Що стосується Мурада IV, то він помер від цирозу печінки, можливо, через зловживання алкоголем.

9. У деяких містах Скандинавії для опалення будинків використовують тепло з крематорію

Крематорії виробляють занадто багато тепла, і ця проблема вирішується за допомогою градирень, які самі по собі споживають багато енергії. Але лише частково. Тому кілька підприємств у Данії та Швеції вирішили використати надлишок тепла на благо.

Це розумне й екологічно безпечне рішення, хоча, коли енергію почали продавати енергетичним компаніям, виникла думка, що така практика могла порушувати етичний кодекс Міжнародної федерації кремації, в якому йдеться про те, що «продукти чи рештки кремації не повинні використовуватися в комерційних цілях». Однак після довгих роздумів Датська рада з етики вирішила, що переробка тепла подібного типу не порушує етичних норм.

10. Під час фотосинтезу рослини випромінюють світло, яке не видно людям

11. У середні віки чорний перець вважався дорогим предметом розкоші, який використовували для оплати оренди та податків

Перець – спеція з Південної Індії, яку здавна використовували як лікарську рослину та інгредієнт для приготування їжі. Його продавали і використовували в Європі вже за часів античності. Однак до Середньовіччя він став дорогим продуктом через рідкість спецій на континенті.

Пізніше ці труднощі з імпортом чорного перцю та інших спецій змусили Христофора Колумба відплисти на захід, щоб потрапити до Індії в обхід Османської імперії. Коли його експедиція прибула до Америки, вона не знайшла там чорного перцю. Натомість дослідники відкрили перець чилі, який був привезений назад і потрапив до Індії, де став наріжним каменем місцевої кухні.

12. Насправді часник покращує запах вашого тіла

Дослідники проаналізували запахи тіла людей у випробовуваних, які харчувалися нормально, і в тих, хто з’їдав набагато більше часнику, ніж інші. Потім запахи тіл оцінила окрема група добровольців. Якими були результати? Запахи «любителів часнику» виявилися приємнішими, привабливішими і менш інтенсивними, ніж у інших.

Варто зазначити, що: всі випробовувані були чоловіками, а всі оцінювачі – жінками; дослідження мало на увазі лише запах тіла, а не запах з рота.

13. Колись одеколон використовували як захист від чуми

Уявіть, що ви живете в розпал пандемії десь 200-300 років тому. Ніякого водно-спиртового гелю, ніякої роботи з дому! У той час люди ще не знали про віруси й бактерії і були впевнені, що хвороби передаються повітрям через неприємні запахи, а отже, боротися з ними потрібно за допомогою хороших запахів.

Тому рясне використання (а в деяких випадках навіть пиття!) одеколону позиціонувалося як засіб захисту від чуми. Зайве говорити, що спосіб не працював.

14. У гімні Греції – 158 чотиривіршів

Гімн Свободі – це вірш, який складається зі 158 строф і був написаний 1823 року. Пізніше його рядки наклали на музику, і він став національним гімном Греції, а потім і Кіпру. Це найдовший національний гімн у світі за обсягом тексту, хоча офіційними вважаються тільки перші два куплети. Виконання повної версії може зайняти до години.

15. Лосось прискорює ріст волосся

Лосось, сардини та скумбрія – це риба, яка містить велику кількість жирних кислот, зокрема омега-3, що допомагають підтримувати здоров’я та блиск волосся, а також запобігають його випадінню. У рибі також міститься білок і біотин, які покращують міцність волосся і запобігають його ламкості.

16. За оцінками експертів, через кліматичні зміни какао (рослина) зникне вже до 2050 року

Рослини какао вирощують на дуже вузькій смузі земної кулі: вони ростуть лише довкола екватора, у місцях із відносно стабільною температурою та вологістю протягом року. Однак у наступні десятиліття клімат цих регіонів може стати теплішим і сухішим – тоді какао буде ніде вирощувати.

Гігантські шоколадні компанії, такі як Mars, посилено шукають рішення разом із науковцями – вони намагаються створити ГМО-рослини, здатні витримувати ці умови. Але що відомо точно – ми повільно, але вірно наближаємося до кінця шоколаду в тому вигляді, в якому ми його знаємо.

17. Стародавні єгиптяни першими приготували солодкі ласощі з рослини «маршмеллоу»

Якщо сьогодні маршмеллоу здебільшого роблять із желатину, то раніше так називали рослину, яку століттями використовували наші предки. За часів античності вона була відома як ліки і слугувала їжею під час голоду. Але першими, хто використовував її в солодких кондитерських виробах, були стародавні єгиптяни, які змішали її сік із горіхами та медом.

Однак частування призначалося тільки для знаті й богів і зовсім не виглядало так, яким ми знаємо його сьогодні. Лише в 19 столітті зефір став схожий на звичні цукерки, а замість рослинного екстракту стали використовувати желатин.

Нарешті, в 1950-х роках зефір набув своєї нинішньої форми за допомогою нещодавно винайденого процесу, за якого суміш піддається тиску, щоб стати більш повітряною і набути унікальної текстури.

18. Сьогодні навколо Землі обертається близько 29 тисяч об’єктів, створених руками людини

Ми випустили на орбіту так багато предметів – багато з них не використовуються і поступово руйнуються, – що тепер Земля оточена безліччю уламків. За оцінками вчених з Європейського космічного агентства, на орбіті – близько 29 тисяч об’єктів, розмір яких перевищує 10 см.

Додамо до цього числа об’єкти розміром від 1 до 10 см – їх близько 670 тисяч – і об’єкти від 1 до 1 см – їх 170 мільйонів (!). Усе це ускладнює рух нових космічних кораблів або супутників, які змушені обережно летіти крізь шар сміття, ухиляючись від предметів.

19. ДНК однієї людини містить стільки ж інформації, скільки 50 романів

Британський фізик і геній Стівен Гокінг пояснив це краще за всіх: «Загальна кількість корисної інформації в наших генах, імовірно, становить близько ста мільйонів біт. Роман у м’якій обкладинці може містити близько двох мільйонів біт інформації». Таким чином, розмірковуючи, він дійшов висновку, що кількість інформації в ДНК людини аналогічна тій, що міститься в п’ятдесяти романах.

20. Для зйомок у «Чарівнику країни Оз» 16-річна Джуді Гарленд була змушена сісти на дієту, що містила курячий суп, каву і 80 сигарет на день

Продюсери з MGM вимагали, щоб акторка-підліток мала якомога юніший і худіший вигляд, щоб відповідати їхньому баченню, тому вони наказали Гарленд дотримуватися суворої дієти, що складалася з супу та кави, а також великої кількості цигарок, щоб притупляти голод.

До того ж їй давали пігулки, які знижували апетит і не давали їй спати протягом довгих годин зйомок і недосипу. Погодьтеся, чарами і не пахне.

Раніше ми писали: Факти про все на світі, які перетворять вас на ходячу Вікіпедію

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: