Завантаження ...
banner
banner

Проблеми річки Остер і чи можна в ній купатися

Згідно останніх результатів моніторингових досліджень Ніжинського міськрайонного відділу ДУ "Чернігівській обласний лабораторний центр МОЗ України"

Річка, Остер, купання, цвітіння води, реставрація

Згідно останніх результатів моніторингових досліджень Ніжинського міськрайонного відділу ДУ "Чернігівській обласний лабораторний центр МОЗ України", досліджено 1 пробу з річки Остер (вулиця Коцюбинського - місце відпочинку).
 
Відібрана проба не відповідала Державним санітарним правилам планування та забудови населених пунктів, затверджених наказом МОЗ України №173 від 19.06.1996 року за показниками забарвлення та запах.
 
Невідповідні нормам забарвлення і запах річки може свідчити про велику кількість проблем і небезпек.
 
Моніторинг річки Остер здійснюється кожен місяць, і невідповідність за цими показниками спостерігається постійно, проте прямої заборони на купання не оголошувалося. 
 
Цвітіння води
 
Як зараз так і кожного року на Острі ми можемо спостерігати цвітіння води. Це масовий розвиток фітопланктону, який викликає зміну кольору води і погіршує кисневу забезпеченість вод.


Річка, Остер, купання, цвітіння води, реставрація


Одна із причин цвітіння вод — надходження у водойми мінеральних, особливо фосфоровмісних добрив, синтетичних мийних засобів, органічних забруднювальних речовин.
 
Також цвітінню сприяють мілководдя, які добре прогріваються в літню пору і мають уповільнений водообмін.
 
Найефективніший засіб боротьби з цвітінням води — збирання мікроскопічних організмів спеціальними катерами. Зібрану масу використовують як добриво, на виготовлення паперу, картону, лаків, фарб,тощо.
 
Відновлення річки Остер (реконструкція)
 
При вирішенні питання реконструкції річки "вигадувати велосипед" не потрібно. 
 
Інші міста і країни мають реальний досвід втілення у життя проектів з реставрації (відновлення водних об’єктів).


Річка, Остер, купання, цвітіння води, реставрація

Існує навіть спеціальний сайт ЄС, який присвячений реставрації річок. 
 
Як зазначається на www.ecrr.org, реконструкція річки означає велику різноманітність екологічних, фізичних, просторових, управлінських заходів та практики. Вони спрямовані на відновлення природного стану та функціонування річкової системи в підтримку біорізноманіття, відпочинку, управління повенями та розвитку ландшафту.

Відновлюючи природні умови, річкова реставрація покращує стійкість річкових систем і забезпечує основу стійкого багатофункціонального використання лиманів, річок та струмків. 


Річка, Остер, купання, цвітіння води, реставрація


На цьому сайті навіть можна скачати посібник з реконструкції річок.
 
В Україні також існує державна програма по реконструкції річок. Так, у Ніжині 23 червня на робочій нараді у міськвиконкомі відбулась презентація програми з реконструкції річки Остер. 
 
Річку планують  заглибити хоча б на 70 см. біля шлюзу №15 і далі йти з реконструкцією до центру міста. На цей рік для реконструкції виділено 500 тис. гривень. На скільки результативним це буде побачимо згодом.


Річка, Остер, купання, цвітіння води, реставрація

Правильна реконструкція річки вирішить багато питань і дасть можливість ніжинцям не з осторогою дивитись на зеленуваті води, а насолоджуватись купанням і прогулюватись біля мальовничої річки Остер.
 
Будемо надіятись, що це таки відбудеться.

mynizhyn.com
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: