Завантаження ...
banner
banner

Архів з Ніжинської церкви Іоанна Богослова нарешті переносять

Вже більше трьох років обговорюється питання перенесення Ніжинського архіву з історичних споруд: церкви святого Іоанна Богослова, Троїцької церкви 18 століття та будинку священика, в якому народився мореплавець Юрій Лисянський

церква святого Іоанна Богослова, архів

Вже більше трьох років обговорюється питання перенесення Ніжинського архіву з історичних споруд: церкви святого Іоанна Богослова, Троїцької церкви 18 століття та будинку священика, в якому народився мореплавець Юрій Лисянський. І весь час на шляху до вирішення цього питання траплялись камені предтечі, адже, якщо знаходились приміщення на території міста: вони ж або не відповідали нормам утримання архівних документів, або їх балансоутримувачі були проти.

І ось, нарешті, під кінець 2018 року дана ситуація нарешті починає врегульовуватись.

Так на постійній депутатській комісії з питань законності, що відбулась 26 жовтня піднімалось питання про затвердження міської цільової програми розвитку культури і мистецтв у якій йшлося про наступне: «У зв’язку з переведенням Державного архіву області в місті Ніжині в інше приміщення, з метою збереження архітектурної пам’ятки – церкви Іоана Богослова, та подальшим її використанням за цільовим призначенням, забезпечити оплату послуг з виготовлення архівних стелажів та їх подальшу передачу Державному архіву області»

Вартість послуг складає 692 000 грн. Це ті кошти, які мають бути передбачені в бюджеті міста Ніжина на 2019 рік. У свою чергу з обласного бюджету будуть виділені кошти на поточний ремонт приміщення ДНЗ «Ніжинського професійного аграрного ліцею» окремим листом , куди буде перенесено архів.

Зазначмо, що в попередні роки керівництво навчального закладу не давало згоди на перенесення архіву саме на територію ліцею, адже стверджували, що приміщення, на які претендує архівна установа, повністю задіяні  у навчально-виробничому процесі.

Але нині ситуація змінилась, і це звісно на радість віруючих релігійної громади  «Парафія Святого апостола Іона Богослова», які влітку цього року готували звернення на ім’я  Губернатора Чернігівської обласної державної адміністрації Куліча Валерія Петровича сприяти поверненню храму громаді, яка б мала можливість привести його у відповідне становище з ціллю проведення церковних богослужінь, а також для збереження, як культурної , так і архітектурної спадщини. 

Храм Іоанна Богослова знаходиться у центрі міста, який з часом  та після реставрації  його за допомогою громади  і місцевої влади стане окрасою Ніжина, міста. яке є одним  з семи чудес України. Нехай усім нам допоможе Бог відновити  цю святиню, в чому і ставимо свої підписи.

Марина Волинець для сайту Нежатин
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: