Завантаження ...
banner
banner

Меморіальна музейна кімната видатному ніжинцю поповнилася новим експонатом

Меморіальна музейна кімната видатному ніжинцю, мандрівнику, мореплавцю Юрію Лисянському, яка знаходиться в музеї Рідкісної книги, поповнилася новим і потрібним експонатом – моделлю шлюпа, яку подарував

експонат, музей, Юрій Лисянський, музей Рідкісної книги

Меморіальна музейна кімната видатному ніжинцю, мандрівнику, мореплавцю Юрію Лисянському, яка знаходиться в музеї Рідкісної книги, поповнилася новим і потрібним експонатом – моделлю шлюпа, яку подарував редактор міської газети «Вісті» Валерій Кичко.

«Сьогодні збулася наша мрія. Це, звісно, не зовсім модель судна «Нева», але завдяки цьому макету відвідувачі будуть мати реальне уявлення про парусники того часу. Модель буде дійсно прикрасою для нашого музею, - ділиться директор музею рідкісної книги Олександр Морозов. 

- Коли формувався музей, нам була потрібна реконструкція моделі корабля «Нева», на якому Юрій Лисянський обійшов навколо світу – це трьохщогловий шлюп. Ми зверталися до різних майстрів, які займаються судномоделюванням. Двоє київських не взялися, бо то дуже кропітка справа. Один одеський майстер, який колись робив модель «Неви» для петербурзького музею, запросив - 17 тисяч євро. На жаль, для нас це непідйомна сума…».

експонат, музей, Юрій Лисянський, музей Рідкісної книги

Валерій Кичко розповів: «Модель шлюпа подарували моєму сину Олегу. Сувенір прикрашав нашу кімнату. Коли я дізнався, що музею потрібен макет корабля, запропонував синові передати його в меморіальну музейну кімнату. Олежка з розумінням до цього поставився і був гордий, що його кораблем будуть милуватися багато людей, зокрема гостей древнього міста».
 
Також редактор газети передав авторське фото, зроблене у 2010 році на могилі мореплавця у Петербурзі (цвинтар Олександро-Невської лаври).

експонат, музей, Юрій Лисянський, музей Рідкісної книги

Слід наголосити, що завдяки багатьом небайдужим людям, і була створена музейна кімната, яка постійно поповнюється новими експонатами.

Автор: Тетяна Марченко Ніжинська міська газета "Вісті". Фото автора

експонат, музей, Юрій Лисянський, музей Рідкісної книги

експонат, музей, Юрій Лисянський, музей Рідкісної книги
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: