Завантаження ...
banner
banner

"Велике ринкове переселення": чи переїде ринок з Московської на Орджонікідзе?

Ніжинські ринки за час свого існування не раз потрапляли в зону особливої громадської уваги. Так було у 90-х, коли торгові місця заполонила навала «човників», і у 2000-х, коли виразно засвітився кримінальний бік ніжинського ринкового заалтар’я так відбувається і зараз

Ніжинські  ринки за час свого існування не раз потрапляли в зону особливої громадської уваги. Так було у 90-х, коли торгові місця заполонила навала «човників», і у 2000-х, коли виразно засвітився кримінальний бік  ніжинського  ринкового заалтар’я…

Нині активно  точаться пересуди довкола ринку-ярмарку, котрому пощастило примостити свої ряди майже  у центрі міста на тротуарі, по вулиці Московській та у сквері Заньковецької.  Цей базар видно і чути з віддалік. Довкола торговців щоденно рояться натовпи охочих щось продати та не менші юрми бажаючих це щось придбати.

Прижилий тут конгломерат  підприємців та продавців  впевнено зайняв чільне місце на торговельному подіумі Ніжина останніх років 8.  Нині ж гостро постало питання про перенесення так званого незаконного ринку в інше місце. Ця іще далека від цивілізованої форма торгівлі у самісінькому центрі міста регулярно звертала до себе увагу місцевої влади.

Вперше ідеї перенести  Ніжинський  ринок по Московський в інше законне  місце прозвучали у 2013 році. Перші начерки задуму належали тодішньому в.о.  міського голови Олегу Кірсанову. Причини для цього тодішні управлінці вбачали, власне, у тих же проблемах, що і нинішні: торгівля на тротуарі  «зашморгнула» центр міста та є головною причиною транспортного перевантаження дороги. А строкаті «об’єкти базарної архітектури» аж ніяк не прикрашають історичний центр і загалом не вписуються в пейзаж міста. Але тоді минулося, дозвіл було продовжено.

Нині торгуючий тут люд знову опинився під ударом. З осені 2014 року закінчувався термін  дозволу на торгівлю, новий дозвіл не поновили. Тоді між владою і підприємцями спалахнула суперечка, що вилилась у пікети і мітинги під стінами міськвиконкому.
 
Хоч до згоди сторони так і не дійшли, та все ж  міська  влада певні кроки зробила, дозвіл не надала на торгівлю, а  стала думати-гадати, яку альтернативу надати.  Спочатку запропонували площу під торгівлю  біля Покровської церкви, декого примусом, а дехто й сам з підприємців почав туди вже й переходити, але підприємців нове місце не задовольнило.

«Там ані умов, ані відповідних   документів, які б відповідали дозволу вести будь-яку підприємницьку діяльність,» – зазначали вони.

Так люди й «перезимували» на Московській. А тим часом почали вестися роботи по облаштуванню нового ринку по Орджонікідзе, в який вкладається чимала сума з бюджету міста – близько 240 тисяч гривень, роботи проводить  ДКП «Комунальний Ринок». Кінцеве облаштування планується до початку квітня поточного року. Про це розповів директор ДКП, відповідальний за облаштування ринку, Анатолій Вершняк. 

На ринку на Орджонікідзе будуть створені всі умови для продавців та підприємців. Цей ринок  будується з розрахунку на те, що всередині  буде певна кількість місць для продажу товарів і в ролетах, під навісами,  та щоб торгувати  й з машин.

Гарячі розмови  «великого базарного переселення» почали лунати вже з 11 березня, коли міліцейські рейди почали  ганяти людей  з Московської, припиняючи таким чином незаконну торгівлю,  лунали  гарячі розмови й  12 березня на черговому засіданні міськвиконкому. Підприємці обіцяють  починати які-небудь рішучі дії  по переселенню лише тоді,  коли влада зможе запропонувати  вже облаштовану територію, як альтернативу та перенесення автобусної зупинки до Спасько- Преображенської церкви. Навіть якщо місто побудує новий ринок за свій, звичайно, рахунок, і представить його як альтернативу, то чи буде там попит?

Переїзд на новий ринок для підприємців несе об’єктивні та суб’єктивні ризики. Крім непевності від того, чи прийде туди покупець, за нове торгове місце, імовірно, доведеться платити вищу орендну плату.   Тоді торгівля для пересічного ринкового підприємця, селянина чи фермера стане нерентабельною. Кожен  базарний «аксакал» має свою, «власним горбом» напрацьовану клієнтську базу та, зрештою, репутацію на роками насидженому місці. Тому тутешнім підприємцям затишніше за старим, хай і без особливих побутових зручностей прилавком, ніж під дахом нового, з усіх боків кращого павільйону.  Але ж все таки директор ДКП «Комунальний Ринок» Анатолій Вершняк запевнив, що кошторис по оренді місць лояльний та пільговий – під навісом 2 гривні  день.за один квадратний метр,  оренда за один ролет на місяць – 100-150 гривень.
 
У   міській раді твердо впевнені, що  врешті, йдучи цим шляхом – по  облаштуванню нового ринку (адже  іншого варіанту  вже немає)  вирішиться  й питання  незаконної торгівлі по вул.  Московській та площі М. Заньковецької. Адже  скільки б мотузка не вилась, а місто, що планує розвиватися як туристичне, не може уміщати в історичному центрі торговий вир. Бо невпорядкований базар – то ляпас по архітектурному обличчю міста, кажуть дехто із чиновників. Загальна думка така: ринок-ярмарка  неминуче повинен  переїхати з Московської. Вочевидь, якщо цього не  зробить нинішній міський голова, це, можливо, закінчить уже його наступник…

nezhatin.com.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: