Завантаження ...
banner

Підприємці вимагають радикальних змін у проблемі ринку по Московській

Вже не один рік вирують пристрасті навколо ніжинського ринку. Точніше, не самого ринку, а його «апендикса» – вулиці Московської, на якій ведеться стихійна несанкціонована торгівля


 
Вже не один рік вирують пристрасті навколо ніжинського ринку. Точніше, не самого ринку, а його «апендикса» – вулиці Московської, на якій ведеться стихійна несанкціонована торгівля: влітку, коли спека, пилюка й мухи є невід’ємними атрибутами товару, що продається; навесні й восени, коли вода з-під ніг, з брудних калюж летить на продукти; взимку, коли сніг і сіль з піском, якими посипають дороги, здобрюють пропоновані сир чи м'ясо.
 
І якщо раніше засобів для впливу на самовільних продавців було дещо більше – перевірки санепідемстанції, служби ветеринарної медицини, податкової, то зараз ситуація дещо складніша. Вже тривалий час в Україні діє мораторій (до речі, нещодавно його продовжили ще на півроку) на будь-які перевірки діяльності приватних підприємців. Це сковує руки відповідним службам і дає переваги громадянам, які торгують із землі.
 
Аби вкотре обговорити проблемне й невирішене питання, приватні підприємці, які торгують на території ринку офіційно, ініціювали, 20 листопада, зустріч із міським головою Анатолієм Лінником та представником силових структур – заступником начальника міськвідділу міліції Олександром Сахно.
 
Здавалося, дощ завадить спланованій зустрічі. Але ж ні. Ініціативна група таки озвучила наболіле перед очільником міста й міліціонером, який лише тиждень, як приступив до обов’язків.
 
Анатолій Валерійович розповів про всі заходи, які проводилися упродовж останніх років, аби стихійний ринок зник з Московської.

Перш за все, на майданчику, що на початку вулиці Орджонікідзе, облаштували спеціальні місця для торгівлі, обгородили територію. Але жодного продавця там так і не побачили. Намагалася влада й рейди проводити, й запити до народних депутатів робити й листи високопосадовцям писати, але, як кажуть в народі, «віз і нині там».
 
Міліція обіцяла питання вирішувати «комплексно», спільно із владою, аби уникнути конфронтації й загострення конфлікту між двома його сторонами. Але такі обіцянки приватні підприємці чують вже рік. Їхнє обурення можна зрозуміти – чому вони платять оренду, містове, податки, наповнюють міський бюджет, а їхні колеги-конкуренти, які торгують у несанкціонованих місцях, цього не роблять і не збираються робити.
 
Зрештою, люди самі запропонували варіант вирішення проблеми: рано-вранці представники силових структур разом із ініціативною групою з числа підприємців не дозволяють розкладати товар на вулиці Московській, пояснюючи це належним чином, доступно й в законний спосіб. А тим, хто ігноруватиме такі пояснення, необхідно виписувати, згідно з чинним законодавством, штрафи. Кілька таких радикальних рейдів і постійний контроль дадуть свої результати, - переконані приватні підприємці.
 
Наостанок варто нагадати, що подібна ситуація була й з ринком, де зараз торгують запчастинами. Свого часу й туди не хотіли йти ні продавці, ні покупці. Зрештою, всі звикли, всім зручно. Можливо варто владі й силовикам зробити один раз різкий, але необхідний крок, і ми по-новому подивимося на це питання. Головне – не тільки бажання змін, а й самі зміни, нехай часом вони й виглядають радикально.
 
Андрій Український
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: