Завантаження ...
banner
banner

Від громадського бюджету залишилась лише одна назва?

Фактично затверджуючи фінансування проектів громадського бюджету-2019 ("бюджету участі"), депутати озвучили низку проблем, які останнім часом супроводжують сам громадський бюджет міста і нівелюють його сутність

громадський бюджет, проблеми

Фактично затверджуючи фінансування проектів громадського бюджету-2019 ("бюджету участі"), депутати озвучили низку проблем, які останнім часом супроводжують сам громадський бюджет міста і нівелюють його сутність. Проекти, що подають уже кілька років на фінансування, фактично вирішують питання благоустрою або дають можливість бюджетним установам провести ремонти в своїх приміщеннях, закупити необхідну оргтехніку чи обладнання.

"Треба принципово змінювати підхід, щоб проекти були справді громадськими. Необхідно змінювати Положення про громадський бюджет, бо ідея громадського бюджету ледве проглядається в тих проектах, що подаються. Треба міняти принципово сам підхід до прийняття й відбору проектів", – наголошує секретар міської ради Валерій Салогуб.

Голова комісії з питань законності Олег Щербак закликав депутатів не просто механічно голосувати за подані матеріали, а заглиблюватися і в самі проекти, звертати увагу на суми, які  там зазначаються. Особливу увагу треба приділити тому, як виконуються власне відібрані проекти, бо є численні випадки того, як роботи, заявлені в проекти та виконані, – дуже різняться. Тобто по ходу реалізації проекти кардинально змінюються від попередньо узгоджених, примудряються навіть проводити капітальні ремонти під егідою громадського бюджету.

Валерій Салогуб підкреслив, що варто перевірити доступність широкого кола громади до об’єктів, що реалізовані в рамках проеків громадського бюджету за попередні роки.

У кінцевому результаті, після тривалих обговорень, проекти 2019 року затвердили до фінансування. Що ж стосується подальшої долі громадського бюджету, то визначилися з термінами внесення змін у Положення про громадський бюджет (депутатстькі фракції можуть подавати свої пропозиції до 20 березня, а самі зміни пропонують провести вже на квітневій сесії). Окрім змін, планують перевірити й дотримання проектів, затверджених у попередні роки.

Джерело: ПравдаТУТНіжин 
Фото з мережі
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: