Завантаження ...
banner
banner

У ЗОШ № 9 розпочали реалізацію проекту з енергоефективності

25 березня міський голова Анатолій Лінник перевірив стан впровадження одного з п’яти енергосервісних договорів, яке розпочалося в ЗОШ № 9 в рамках Проекту ПРООН "Усунення бар’єрів для сприяння інвестиціям

ЕСКО, енергоефективність, ЗОШ № 9

25 березня міський голова Анатолій Лінник перевірив стан впровадження одного з п’яти енергосервісних договорів, яке розпочалося в ЗОШ № 9 в рамках Проекту ПРООН "Усунення бар’єрів для сприяння інвестиціям в енергоефективність громадських будівель в малих та середніх містах України шляхом застосування механізму ЕСКО".

Також були присутні перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, начальник управління освіти Станіслав Крапив’янський, начальник відділу інвестиційної діяльності та розвитку інфраструктури Денис Ворона, директор ЗОШ №9 Володимир Рибак.

ЕСКО, енергоефективність, ЗОШ № 9

Енергосервіс – це комплекс технічних та організаційних енергозберігаючих (енергоефективних) та інших заходів, спрямованих на скорочення замовником енергосервісу споживання та/або витрат на оплату паливно-енергетичних ресурсів та/або житлово-комунальних послуг порівняно із споживанням (витратами) за відсутності таких заходів.

Суть концепції енергосервісу полягає в тому, що енергоефективні заходи в будівлях бюджетних установ (шкіл, дитячих садочків, лікарень, університетів тощо) впроваджуються приватними інвесторами – енергосервісними компаніями (ЕСКО), а оплата здійснюється виключно за рахунок економії (скорочення витрат на споживання комунальних послуг та енергоносіїв), досягнутої в результаті здійснення енергоефективних заходів.

У 2018 р. запроваджено поглиблене ЕСКО-партнерство, в рамках якого частину енергоефективних заходів виконує замовник енергосервісу, а решту– ЕСКО-інвестор. При цьому економія розподіляється відповідно до глибини енергоефективних рішень запропонованих сторонами.

На сьогодні 5 пілотних міст – Одеса, Ніжин, Славутич, Бородянка і Саврань - вже оголосили 9 ЕСКО-тендерів за такою моделлю поглибленого партнерства.

У Ніжині укладено 2 енергосервісні контракти за моделлю поглибленого партнерства, відповідно до якої замовник співфінансує комплексні енергоефективні заходи на об’єкті та залишає частину економії на свою користь.

Цей механізм передбачено законодавчими змінами, над якими працювало, у т.ч. і Держенергоефективності та Проект ПРООН «Усунення бар’єрів для сприяння інвестиціям в енергоефективність громадських будівель у малих та середніх містах України шляхом застосування механізму ЕСКО».

При цьому експерти Проекту ПРООН надають постійну підтримку та консультації під час підготовки та реалізації таких ЕСКО-договорів.

Так, за умовами двох договорів ЕСКО-інвестор розпочав роботи по встановленню ІТП (індивідуальний тепловий пункт) у школі № 9, а саме: в основній будівлі, в  спортивному комплексі.

ЕСКО, енергоефективність, ЗОШ № 9

У свою чергу Управління освіти Ніжинської міської ради за кошти міського бюджету має намір замінити вікна на металопластикові конструкції.

Досягнуту економію передбачається розподілити наступним чином: у школі: інвестору – 74 %; замовнику – 26 %;  у спортивному комплексі: компанії – 86 %, замовнику – 14 %.

Завдяки саме поглибленому ЕСКО-партнерству у школі буде впроваджено не один, а відразу кілька енергоефективних заходів.

Окрім цього, у Ніжині підписано ще 3 контракти за звичайною ЕСКО-моделлю, де інвестор зобов’язується встановити ІТП з погодним регулюванням та диспетчеризацією і досягти не менше 2 0% економії теплової енергії (Гімназії № 3 та № 16, ЗОШ № 1).

В ході зустрічі обговорили переваги енергосервісу, істотні умови, подальші плани, а також визначилися з наступним закладом освіти по встановленню ІТП.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи
та комунікацій з громадськістю
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: