Завантаження ...
banner
banner

Як юристи допомогли жінці уникнути неправомірного стягнення кредитної заборгованості

На сьогоднішній день розповсюдженими є випадки, коли банк звертається до суду з позовом про стягнення заборгованості за кредитним договором. Більш детальніше про це розповідають Чернігівського місцевого центру з надання


На сьогоднішній день розповсюдженими є випадки, коли банк звертається до суду з позовом про стягнення заборгованості за кредитним договором. Більш детальніше  про це розповідають Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Для прикладу зазначимо, до юристів системи безоплатної правової допомоги  звернулася клієнтка, яка належала до категорії малозабезпечених осіб з питанням про перегляд заочного рішення районного суду яким з клієнтки на користь Банку було стягнуто заборгованість за кредитним договором в сумі 14123 грн. що складається з тіла кредиту 4363 грн., заборгованості у сумі 8110 грн., нарахованої пені у сумі 500 грн та штрафів у розмірі 1148 грн та 1762 грн. в якості відшкодування судового збору.

Представник місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  дослідив обставини справи та склав заяву про перегляд заочного рішення районного суду.

В обґрунтування заяви клієнтка та її представник посилались на те, що строк дії кредитної картки закінчився, заборгованості на даний час не має, оскільки отримані в 2011 році кошти одразу сплатила в повному обсязі.

Разом з тим, Банком не було доведено звернення клієнтки саме із заявою про надання кредиту, та фактичного надання кредиту та не доведено факт укладення з клієнткою Договору про надання банківський послуг.

Також клієнткою не було підписано витяги з Умов і Тарифів Банку, що могло б свідчити про підтвердження факту ознайомлення зі змістом цих документів і згодою на їх виконання.

Згідно Закону України «Про захист прав споживачів», в якому встановлено, що договір про надання споживчого кредиту укладається у письмовій формі, один з оригіналів якого передається споживачеві, а також визначено, що саме повинно бути зазначено в кредитному договорі. Такі ж положення містить і Закон України «Про споживче кредитування» (статті 12, 13), що набув чинності з червня 2017 року.

Відповідно до статті 549 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов’язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання (частина друга статті 549 ЦК України). Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов’язання за кожен день прострочення виконання (частина третя статті 549 ЦК України).

За положеннями статті 61 Конституції України ніхто не може бути двічі притягнутий до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення.

Відповідно до частини першої статті 81 Цивільного процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Деснянський районний суд м. Чернігова, 22 січня 2019 року вирішив у задоволені позову Банку до клієнтки Центру - відмовити.

За отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 або за телефоном (04631) 7-16-15)  та його структурних підрозділів (бюро правової допомоги). Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: